Tetszett a cikk?

Vélhetően bányaomlás következtében 13 bányász vesztette életét Oroszországban, a közép-szibériai Kemerovói terület egyik szénbányájában.

Korábbi jelentések sújtólégrobbanásról számoltak be, a mentőalakulatok közlése szerint azonban a halálos áldozatokon és a sérülteken nincsenek erre utaló égési sebek.A szerencsétlenség hajnalban, közép-európai idő szerint háromnegyed négykor következett be Belovo város Lisztvjazsja nevű tárnájában, amikor összesen 103 bányász dolgozott a felszín alatt.A robbanás után hatvan bányász épségben feljött a felszínre, a mentőalakulatok további harminc embert mentettek ki élve, 13 bányásznak azonban már csak a holttestét találták meg. A harminc kimentett bányászból 23-at kellett kórházba szállítani, heten elsősegélynyújtás után hazamehettek.A tragédia pontos körülményeinek és okainak felderítésére Aman Tulejev kemerovói kormányzó vezetésével különbizottságot hoztak létre. Az elhunyt bányászok családjának anyagi segítséget nyújtanak, legalább félmillió rubelt (mintegy 1750 amerikai dollárt) fizetnek ki nekik.Belovo Moszkvától mintegy 3000 kilométerre keletre fekszik, a régi hagyományos széntermelő vidéknek számító Kuznyecki-medencében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!