szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel, több tucatnyi könnyű sebesülést okozva Madrid vásárvárosának közelében szerdán délelőtt, kevéssel azután, hogy az ETA baszk szeparatista szervezet telefonon riasztotta a sajtót.

Pár perccel a merénylet előtt az ETA nevében figyelmeztették a készülő merényletre a Gara című baszkföldi lapot, de a hívás nem érkezett elég korán ahhoz, hogy a tűzszerészek hatástalaníthassák a pokolgépet. A szerkezet a Kongresszusi Palotánál robbant fel, ahol a tervek szerint I. János Károly spanyol király a mexikói elnök kíséretében egy művészeti kiállítást nyitott volna meg a nap folyamán. A rendőrség lezárta a környéket, és kiürített egy irodaépületet.

A helyszínről messzire ellátszó füstoszlop emelkedett a magasba. Fölötte helikopterek keringtek, és kivezényelték a tűzoltóságot. A mentők közlése szerint a sérülteket üvegszilánkok sebesítették meg. A gépkocsiban 20-30 kilogramm robbanóanyag lehetett. A sebesültek száma a legújabb jelentés szerint 31.

A spanyol belügyminisztérium merénylettel szinte igyidejűleg bejelentette, hogy terrorellenes razzia folyik Baszkföld több városában, valamint Navarrában és Valencia tartományban. Ennek során legalább tíz embert előállítottak, akiket az ETA-val fenntartott kapcsolatokkal gyanúsítanak. A razzia során kisebb incidens történt Lekeito településnél, a tengerparton egy csoport konténerekkel megpróbálta lezárni az utat a rendőrség előtt. Egyéb részleteket nem közöltek.

Az ETA legutóbb január 30-án követett el merényletet: a Costa Blanca üdülőhelyen egy szállodában robbantott, és egy embert megsebesített. A szerdai merénylet előtt a spanyol parlament nagy többséggel elutasította a baszkföldi kormány tervét az autonómiának a függetlenség határáig történő kiterjesztését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

ETA-bombamerénylet a spanyol tengerparton

Bomba robbant a spanyol Denia tengerparti fürdőhely egyik szállodájában, megsebesítve két embert. A robbanást az Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet nevében érkezett telefonhívás előzte meg.

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?