szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bassár el-Aszad szíriai elnök sógorát, Aszef Savkatot nevezte ki a katonai hírszerzés élére, Haszan Halíl tábornok helyére - közölte pénteken Damaszkuszban egy szíriai illetékes.

A kinevezés egy héttel korábban, azaz Rafík Haríri volt libanoni kormányfő hétfői meggyilkolása előtt történt. Savkat tábornok eddig Halíl tábornok munkatársa volt, aki a kilencvenes évek végétől irányította a szíriai katonai hírszerzést.

A név nélkül nyilatkozó illetékes szerint rutinjellegű kinevezésről van szó, Halíl tábornok ugyanis elérte a nyugdíjkorhatárt. Savkatot a modern eszmék híveként tartják számon.

A katonai hírszerzés főnökének ellenőrzése alá tartozik valamennyi szíriai és külföldi katonai hírszerző művelet, így Libanonban is, ahol 15 000 szíriai katona és számos hírszerző teljesít szolgálatot.

Rafík Haríri meggyilkolása miatt a nemzetközi közvélemény egyre erőteljesebben követeli a szíriai csapatok Libanonból történt kivonását. Az ellenzék vezetői Szíriát vádolják a merénylet elkövetésével, amit Damaszkusz határozottan cáfolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Amerikai támadás indulhat Szíria ellen?

George Bush amerikai elnök azt az utasítást adta az iraki hadműveleteket felügyelő Casey ezredesnek, hogy készítsen elő egy Szíria elleni februári támadást.

MTI Világ

Szíriának nem volt érdeke a Hariri elleni merénylet?

Londoni szakértői vélemény szerint Szíriának, amelyet várhatóan sokan felelősnek fognak nevezni Rafik Hariri volt libanoni kormányfő hétfői meggyilkolásért, most nem állt érdekében egy ilyen merénylet, de az biztos, hogy a támadás nem egyéni merénylő, hanem titkosszolgálat műve volt.

Világ

Orosz-szíriai közeledés

Az aktív közel-keleti orosz szerepvállaláshoz való visszatérés jeleként értékelték elemzők Basar Aszad elnök minapi...

MTI Világ

Oroszország rakétákat adna el Szíriának?

Oroszország harcászati rakéták eladását fontolgatja Szíriának egy moszkvai lap szerint, amely ennek tulajdonítja az orosz-izraeli viszonyban érzékelt válságjeleket.

MTI Világ

Bush libanoni kivonulásra szólította fel Szíriát

George W. Bush európai szövetségeseivel kívánja nyomás alatt tartani a damaszkuszi kormányt, de nem állítja, hogy a volt libanoni elnök, Rafík Haríri hétfői meggyilkolásához köze volt-e Szíriának.

MTI Világ

Újabb amerikai figyelmeztetés Iránnak és Szíriának

Figyelmeztetést intézett Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter vasárnap Iránhoz és Szíriához: az előbbit atomprogramjával kapcsolatban, ez utóbbit pedig többek között a terrorizmus támogatásával kapcsolatban "feddte meg".

Kiderült a legdrágább Suzuki alapjának, a Toyota RAV4 PHEV-nek a hazai ára

Kiderült a legdrágább Suzuki alapjának, a Toyota RAV4 PHEV-nek a hazai ára

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

Ónos esőre figyelmeztetnek az ország nagy részén

Ónos esőre figyelmeztetnek az ország nagy részén