szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Világbank történetének első antikorrupciós beszámolóból kitűnt, hogy a szervezet 1999 és 2004 között 300 vele kapcsolatban álló céget és magánszemélyt sújtott különféle szankciókkal korrupció miatt.

James Wolfensohn, a Világbank elnöke 1996-ban hirdetett harcot a korrupció ellen. A korrupció a legfőbb akadályt jelenti a szegény országok felemelkedésének útjában, a szegények helyett a gazdagokat gyarapítja, és jelentős mértékben megnöveli a közigazgatás költségeit – hangoztatta akkori "hadüzenetében" az elnök.

A szervezet most hozta nyilvánosságra első, saját belső tevékenységét vizsgáló jelentését. A beszámoló részleteket közöl a korrupció elleni harcról, melyet a Világbank folytatott. Számos céget, illetve személyt név szerint említ, s egyebek között olyan országok cégei szerepelnek a vádlottak padján, mint az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország és Nagy-Britannia, továbbá Kambodzsai, Nigéria és India.

A szóban forgó cégeket a szervezet szankciókkal sújtotta, arról azonban nem szólt a jelentés, hogy milyen jellegű büntetést róttak ki.

A beszámoló említést tett arról is, hogy 2004-ben a Világbank tizenkét munkatársa követett el különböző korrupciós bűncselekményeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megduplázhatja a szökőár miatt nyújtott támogatását a Világbank

A Világbank megduplázhatja, vagy akár a háromszorosára is emelheti azt a 250 millió dolláros összeget, amit az Indiai-óceán menti országoknak újjáépítésre szándékozik nyújtani a szökőár-katasztrófát követően - jelentette be James Wolfensohn, a Világbank elnöke.

Gazdaság

A Nobel-békedíjas Ebadi a Világbankot bírálja

A Világbank nem tiszteli eléggé az emberi jogokat, és egyre kevésbé törődik a globális elszegényedéssel – nyilatkozta a közelmúltban a 2003-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett iráni emberjogi aktivista, Sirin Ebadi a Gulf News-nak.

MTI Világ

A Világbank félmilliárddal többet adna a palesztinoknak

A Világbank kész félmilliárd dollárral megemelni a palesztin népnek folyósított segély éves összegét, ha Izrael könnyít a térségben érvényben lévő utazási korlátozásokon, és a palesztin vezetés végrehajt bizonyos reformokat.

Gazdaság

Világbanki bírálat a magyar gazdasági vezetésnek

"Vegyes" a magyar gazdaság teljesítménye a Világbank legújabb jelentése szerint: elismerően nyugtázzák a beruházások és az export indukálta 4 százalékos gazdasági növekedést, de távolról sem tartják megnyugtatónak az infláció felgyorsulását, illetve a költségvetési hiány alakulását.

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél