szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A súlyosan beteg II. János Pál pápa nem mond le, mert a katolikus egyház "nem hasonlítható a Coca-Cola vagy a General Motors céghez, ahol a vezetők lemondanak, amikor egészségük hanyatlik" - fejtette ki egy vasárnapi lapinterjúban Julian Herranz spanyol bíboros, a Vatikán jogi szakértője.

A katolikus egyházfő abbeli döntését, hogy továbbra is betölti tisztségét, "a közönség nehezen érti meg, mivel úgy fogja fel az egyházat, mint valamiféle nagyvállalatot, és így az emberek azt kérdik, miért nem mond le úgy, ahogy ezeknek a vállalatoknak a vezetői tennék" - idézi a bíborost a La Stampa című torinói lap.

Herranz bíboros a törvényszövegek értelmezésével foglalkozó pápai tanács elnöke és a kánonjog szakértőjének számít.

"Az emberek nem tudják, hogy az egyházban kétféle misszió létezik: kánonjogi és isteni megbízatás. Az előbbi, mint például a püspököké, tipikusan kánonjogi. Egy püspök azért vezeti egyházkerületét, mert a pápa ezt a megbízatást adja neki. A pápa esetében a helyzet más. Az egyházfő hatalma egyenesen Krisztustól ered, akinek missziója idején ő a földi helytartója" - fejtette ki a bíboros.

Ezért az egyház jogi szakértője szerint a 84 éves, legutóbb gégemetszésen átesett II. János Pálnak, amíg csak él, nem áll szándékában lemondani az "Isten által rábízott" pápaságról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Ki lehet a pápa utódja?

A pápa egészségi állapotának újbóli rosszabbodása ismét felvetette azt a kérdést: ki fogja követni II. János Pált a pápák között.

MTI Világ

Évszázados tabu a pápautódlás kérdése

Éveken át csak titokban merték szóba hozni a kényes témát, ma már viszont nyíltan fölmerül a kérdés: hogyan néz ki a pápa és a pápaság jövője? Lemond-e vagy sem II. János Pál? Elfogadható-e egy olyan egyházfő, aki már képtelen érthetően beszélni?

Szellem

Lemondhat-e a pápa?

A pápa visszavonulásáról szóló találgatások nemrégiben újra felröppentek. Az egyházjog nemcsak hogy lehetővé teszi a pápa lemondását, hanem már akadt is példa ilyesmire a történelemben.

Orbán a lengyel vezérhajót követné, de az nagyon más irányba megy

Orbán a lengyel vezérhajót követné, de az nagyon más irányba megy

Szuperkupa Budapesten: majdnem az összes jegyet visszamondta a Sevilla

Szuperkupa Budapesten: majdnem az összes jegyet visszamondta a Sevilla

Nem minden régi játék fut majd el a PlayStation 5-ön

Nem minden régi játék fut majd el a PlayStation 5-ön