szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öngyilkos merénylet következtében száztizenöt ember vesztetett életét, száznegyvennyolc pedig megsebesült Hillában. Ez volt a legvéresebb merénylet azóta, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció 2003 áprilisában megbuktatta Szaddám Huszein iraki diktátort és rendszerét.

A merénylő fél tízkor hajtott a robbanóanyaggal töltött autóval a városházához közeli klinikánál sorban álló emberek közé. A kórházat betonfal védi, de egy forgalmas piaci negyedben fekszik, ezért ránthatott magával a halálba oly sok embert, köztük sok nőt és gyermeket az öngyilkos terrorista. A kórház előtt olyanok álltak sorba, akik az államigazgatásban vagy a biztonsági erőknél való elhelyezkedésükhöz akartak orvosi igazolást kérni.

Televíziós felvételeken jól látható, hogy a kórház körül véres tetemek hevernek. A közeli épületeken repeszek ütötte lyukak tátonganak, füst szállt fel a piaci bódék romjai fölött, miközben járókelők szétroncsolt testeket halmoztak fel az általában gyümölcsök és zöldségek szállítására használt fataligákra vagy kis teherautók platójára. Kétségbeesett, zokogó emberek kiáltoztak és fohászkodtak Istenhez, miközben a mentőalakulatok a sebesülteket gyűjtötték össze.

A Bagdadtól mintegy 100 kilométerre délre fekvő, többségében síiták lakta Hilla kórháza teljesen megtelt. Az ott ápolt betegek egy részét hazaküldték, hogy be tudják fogadni a merénylet sérültjeit. A közeli városokból mintegy harminc orvos sietett Hillába, hogy segítséget nyújtson a sebesültek ellátásában. Az iraki Vörös Félhold Bagdadból küldött orvosokat és egészségügyi felszerelést. "A halottak száma elérte a száztizenötöt. Minden tőlünk telhetőt megteszünk a sebesültekért, de a halottak száma tovább emelkedhet" - közölte a megtámadott klinika vezetése.

A több mint félmilliós nagyváros a kora esti órákban kihalt volt. Az utcákon mentőautók cirkálnak, és hangszórókon véradásra kérik az embereket. A kórházban ápolt több mint százhúsz sebesült közül sok állapota súlyos.

Egyelőre nem tudni, hogy ki a felelős a véres merényletért. Az iraki lázadók azonban gyakran intéznek támadást olyan emberek ellen, akik állami munkát keresnek. Gyakoriak a merényletek a rendőrség, az új iraki hadsereg újoncai, valamint helyi kormányzati tisztviselők ellen.

Legutóbb tavaly márciusban fordult elő, hogy egyetlen egy nap leforgása alatt ilyen sok ember hat meg merényletben. Akkor összehangolt öngyilkos támadások sorozatában több mint 170 ember vesztette életét Bagdadban és a Hillától nyugatra fekvő Kerbalában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szinte minden határátkelőjét lezárja éjszakára Görögország

Szinte minden határátkelőjét lezárja éjszakára Görögország

Bezárnak két iskolát is Szekszárdon

Bezárnak két iskolát is Szekszárdon

Busz és autó ütközött Kispesten, négyen megsérültek

Busz és autó ütközött Kispesten, négyen megsérültek