szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öngyilkos merénylet következtében száztizenöt ember vesztetett életét, száznegyvennyolc pedig megsebesült Hillában. Ez volt a legvéresebb merénylet azóta, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció 2003 áprilisában megbuktatta Szaddám Huszein iraki diktátort és rendszerét.

A merénylő fél tízkor hajtott a robbanóanyaggal töltött autóval a városházához közeli klinikánál sorban álló emberek közé. A kórházat betonfal védi, de egy forgalmas piaci negyedben fekszik, ezért ránthatott magával a halálba oly sok embert, köztük sok nőt és gyermeket az öngyilkos terrorista. A kórház előtt olyanok álltak sorba, akik az államigazgatásban vagy a biztonsági erőknél való elhelyezkedésükhöz akartak orvosi igazolást kérni.

A merénylet helyszíne
© AP
Televíziós felvételeken jól látható, hogy a kórház körül véres tetemek hevernek. A közeli épületeken repeszek ütötte lyukak tátonganak, füst szállt fel a piaci bódék romjai fölött, miközben járókelők szétroncsolt testeket halmoztak fel az általában gyümölcsök és zöldségek szállítására használt fataligákra vagy kis teherautók platójára. Kétségbeesett, zokogó emberek kiáltoztak és fohászkodtak Istenhez, miközben a mentőalakulatok a sebesülteket gyűjtötték össze.

A Bagdadtól mintegy 100 kilométerre délre fekvő, többségében síiták lakta Hilla kórháza teljesen megtelt. Az ott ápolt betegek egy részét hazaküldték, hogy be tudják fogadni a merénylet sérültjeit. A közeli városokból mintegy harminc orvos sietett Hillába, hogy segítséget nyújtson a sebesültek ellátásában. Az iraki Vörös Félhold Bagdadból küldött orvosokat és egészségügyi felszerelést. "A halottak száma elérte a száztizenötöt. Minden tőlünk telhetőt megteszünk a sebesültekért, de a halottak száma tovább emelkedhet" - közölte a megtámadott klinika vezetése.

A több mint félmilliós nagyváros a kora esti órákban kihalt volt. Az utcákon mentőautók cirkálnak, és hangszórókon véradásra kérik az embereket. A kórházban ápolt több mint százhúsz sebesült közül sok állapota súlyos.

Egyelőre nem tudni, hogy ki a felelős a véres merényletért. Az iraki lázadók azonban gyakran intéznek támadást olyan emberek ellen, akik állami munkát keresnek. Gyakoriak a merényletek a rendőrség, az új iraki hadsereg újoncai, valamint helyi kormányzati tisztviselők ellen.

Legutóbb tavaly márciusban fordult elő, hogy egyetlen egy nap leforgása alatt ilyen sok ember hat meg merényletben. Akkor összehangolt öngyilkos támadások sorozatában több mint 170 ember vesztette életét Bagdadban és a Hillától nyugatra fekvő Kerbalában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az iraki kormány tárgyalásokat fontolgat a lázadókkal

A bagdadi kormány - mint azt a washingtoni védelmi minisztérium szóvivője közölte - elemzéseket készített arra vonatkozóan, hogy az ellenállók melyik csoportjával kezdhet tárgyalásokat abban az esetben, ha készek az iraki rendszer elleni fegyveres harc feladására.

MTI Itthon

Magyarország 100 ezer euróval támogatja az iraki NATO-kiképzést

Magyarország százezer euróval járul hozzá a NATO iraki kiképző missziójához, ezzel egészítve ki az eddig is ismert támogatást, azaz a kiképzéshez felajánlott egy századot és az iraki fegyveres erőknek szánt 77 harckocsit - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a katonai szövetség brüsszeli csúcsértekezletén.

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől