szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyugodtan telt a pápa műtét utáni negyedik éjszakája a római Gemelli klinikán, ugyanakkor 10. emeleti kórtermei ablakaiban hétfőn napkeltéig égett a villany az olasz sajtó beszámolói szerint.

Az olasz tömegtájékoztatási eszközök értékelése szerint a csütörtökön kórházba került és még aznap gégemetszésen átesett II. János Pál állapota fokozatosan javul, de gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe, s a beszéd lehetőségéről is kénytelen lemondani egyelőre.

Karol Wojtyla több mint 26 éves uralkodása alatt vasárnap először nem volt részese a hagyományos vasárnapi úrangyala imádságnak, csak azt követően, kórterme zárt ablakaiban jelent meg pár pillanatra, áldást osztva híveinek. A vasárnapi Szent Péter téri angeluson Leonardo Sandri argentin érsek, helyettes vatikáni államtitkár tolmácsolta a pápa köszönetét a hívek aggodalmáért és imádságáért. A pápát vasárnap több bíboros, illetve spanyol és horvát püspökök is meglátogatták a Gemelli klinikán.

Oskar Schindler, a torinói egyetem vezető gégész professzora a La Stampa című lapban hétfőn megjelent interjújában a pápa egészségi állapotát értékelve kiemelte: változatlanul fennáll a fenyegető veszély, hogy az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő pápa által lenyelt táplálék a tüdőbe kerülhet, s a légutakat elzárva fulladást okozhat.

Az olasz specialista úgy vélekedett, hogy a jelenleg beültetett lélegeztetőcső helyett egy új, fedett kanül behelyezésére van szükség ahhoz, hogy el lehessen kerülni a táplálék és a levegő útjainak keveredését. Az új cső működésével megakadályozná, hogy a lenyelt étel "cigányútra" tévedjen, s biztosítaná a gyomorba kerülését a nyelőcsövön keresztül, viszont e záruló kanül nem engedne elegendő levegőt a hangszálakhoz, vagyis a pápa nem tudna már beszélni.

Ha a katolikus egyházfő a beszédet választja, akkor ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy lemond a természetes táplálkozás lehetőségéről - jelentette ki a tekintélyes olasz orvosprofesszor, aki szerint a pápa kezelőorvosain múlik, milyen megoldást választanak végül, szondát, katétert vagy esetleg mást.

Oskar Schindler professzor szerint a pápa egészségi állapota nem nagyon teszi lehetővé, hogy írással kommunikáljon, ezért valószínűbb a jelbeszéd megtanulása, alkalmazása, akár számítógépes segítséggel is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A pápa nem mond le, az egyház nem a Coca-Cola

A súlyosan beteg II. János Pál pápa nem mond le, mert a katolikus egyház "nem hasonlítható a Coca-Cola vagy a General Motors céghez, ahol a vezetők lemondanak, amikor egészségük hanyatlik" - fejtette ki egy vasárnapi lapinterjúban Julian Herranz spanyol bíboros, a Vatikán jogi szakértője.

Világ

Ki lehet a pápa utódja?

A pápa egészségi állapotának újbóli rosszabbodása ismét felvetette azt a kérdést: ki fogja követni II. János Pált a pápák között.

MTI Világ

A pápa köhög, de jobban van

A pápa láthatóan jobban van, influenzája után köhögésekkel megszakítva, de képes volt elmondani vasárnapi úrangyala bevezetőjét.

Egy négy hónapos csecsemő is elhunyt koronavírusban Romániában

Egy négy hónapos csecsemő is elhunyt koronavírusban Romániában

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Videó: így robbantottak fel egy 12 ezer tonnás német viaduktot

Videó: így robbantottak fel egy 12 ezer tonnás német viaduktot