szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kreml olyan harcos ifjúsági mozgalom szervezésébe fogott, amely visszaverhet egy ukrán mintájú békés forradalmat a 2008-as orosz elnökválasztások táján - jelentette az orosz liberális média.

A Nasi (Mieink) munkanevű hazafias ifjúsági mozgalom - amely tíz napja tartotta első gyűlését Szentpéterváron, a múlt hét végén pedig alakuló kongresszusát a Moszkva melletti Szolnyecsnogorszkban mély titkolózás közepette - olyan ellenzéki diákszervezetek megjelenését hivatott ellensúlyozni, mint az ukrán Pora - vélték politikai elemzők.

A Nasi a (Vlagyimir Putyin elnök melletti elkötelezettségét nevében is sugalló) Együtt Menetelők militáns ifjúsági szervezetre épül, és szervezését Vlagyiszlav Szurkov, a Kreml-apparátus helyettes vezetője felügyeli - írta több liberális újság, "nasisztákként" emlegetve a mozgalom tagjait.

Az elnöki adminisztráció kezelésében lévő szolnyecsnogorszki Szenyezs üdülőben rendezett kongresszus kétszáz résztvevőjét zömmel húsz év alatti moszkvai kamaszok alkották, míg az oroszországi régiókat félszáz fiatal képviselte - mondta a szociálliberális Jabloko párt ifjúsági szervezetének vezetője több lapnak.

Nem annyira eminens diákokra, mint inkább fanatikus szurkolókra emlékeztettek - vélte Ilja Jasin, aki beszivárgott a kongresszusra, amíg az Együtt Menetelők vezetői le nem leplezték és sportos öltözetű, borotvált fejű rendészifjak ki nem penderítették, csúnyán el is páholva őt.

Jasin a küldöttektől úgy hallotta, hogy a Nasit 2007 tájára képessé akarják tenni 300 ezer ifjonc utcára vitelére Oroszország oltalmában. Az egyik delegátus azt ecsetelte, hogy a hazát veszély fenyegeti, külső ellenőrzés alá kerülhet, és az ifjúság az egyetlen megmaradt erő, amely képes megállítani a narancsszínű forradalmat és az amerikai benyomulást.

Jasin szerint a "nasiszták" célja megfélemlíteni az ellenzéki fiatalokat, hogy ne merjenek utcai gyűléseket tartani.

Az Együtt Menetelőket Putyin 2000-es elnökké választása után hozták létre. A (saját állítása szerint százezres) szervezet a morális rendet és egészséges életvitelt népszerűsítő kampányokat szervez. Aktivistái részt vettek szinte minden olyan demonstráción, amelyet Putyin elnök mellett rendeztek, válaszul a hatalomkoncentráló vagy a szociális kedvezményeket pénzesítő reformok elleni tüntetésekre.

Vaszilij Jakemenko, az Együtt Menetelők vezetője tagadta, hogy új Putyin-barát mozgalom alapításán vett részt a hétvégén. Szolnyecsnogorszkban konferenciát tartottak Oroszország új értelmiségi elitje címmel - állította.

Ivan Melnyikov kommunista pártalelnök szerint a Nasit építőmesterei a hatalomtól független szervezetként próbálják feltüntetni, szemben a hírhedt Együtt Menetelőkkel és a Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország ifjúsági szervezetével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

"Nagyon építő" volt a Bush-Putyin-találkozó

Barátokként, szövetségesekként és testvérekként üdvözölte a szlovákokat George W. Bush amerikai elnök Pozsony történelmi óvárosának legnagyobb terén mondott beszédében. A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalása az atomprogram és a vállról indítható rakéták témájában is eredménnyel zárult, s megcsillant a kelet-európai országok amerikai vízummentességének lehetősége is.

MTI Világ

Putyin kemény kezet ígér a Kaukázusban

Az orosz elnök az észak-kaukázusi szélsőséges csoportok keménykezű felszámolására ösztökélte a belügyi tárcát hétfőn, kormánytagokkal találkozva.

Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

Amnesztiát ad a kirgiz elnök azoknak, akik visszafizetik az államtól ellopott pénzeket

Amnesztiát ad a kirgiz elnök azoknak, akik visszafizetik az államtól ellopott pénzeket

Megunta a maszkviselést, tűzriadót csinált az iskolában egy komlói diák

Megunta a maszkviselést, tűzriadót csinált az iskolában egy komlói diák