szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke kijelentette: még idén sor kerülhet egy, a világ nyolc legjobb játékosát érintő tornára, amelynek győztese szerzi meg az egyesített világbajnoki címet. A versenyre Lékó Péter is hivatalos.

Az elnök jelezte: a szupertorna összdíjazása minimum 500 ezer dollár lesz. Lékó és a két jelenlegi világbajnok, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov (FIDE) és az orosz Vlagyimir Kramnyik (klasszikus) mellett az indiai Viswanathan Anand, az angol Michael Adams, a bolgár Veszelin Topalov, valamint a világranglista-vezető orosz Garri Kaszparov és honfitársa, Alekszandr Morozevics vehet részt rajta.

A www.chessbase.com oldalon megjelent hír szerint a nyolc érintett nagymester egyelőre még nem reagált a tervre, de várhatóan ez is hamarosan megtörténik, ugyanis március 15-éig jelezniük kell indulási szándékukat. Amennyiben a játékosok közül valaki nem hajlandó asztalhoz ülni, helyette a FIDE-világranglistán legelőkelőbb helyen álló játékost hívják meg.

A torna helyszíne Kalmükföld fővárosa, Eliszta lenne. Lékó jelenleg a linaresi szupertornán játszik, az érintettek közül Kaszparov, Anand, Topalov, Adams és Kaszimdzsanov társaságában. A magyar nagymester tavaly Kramnyikkal mérkőzött meg a klasszikus világbajnoki címért, de a párharc 7-7-es eredménye a címvédő sikerét jelentette.

A FIDE eredeti tervei szerint a klasszikus világbajnoki cím birtokosa a Kaszparov-Ruszlan Ponomarjov mérkőzés győztesével találkozott volna. Az ukrán játékossal azonban nem tudott megegyezni a nemzetközi szövetség, így az új FIDE-világbajnok, az üzbég Kaszimdzsanov lépett a helyére. Ebben az esetben is többszöri időpont- és helyszínváltoztatásra került sor, s időközben Kaszparov jelezte, elege van a vitákból.

Polgár Judit is bekerülhet a szuper nyolcasba? (Oldaltörés)

Kállai Gábor, a Magyar Sakk Szövetség szakmai igazgatója szerint könnyen elképzelhető, hogy lemondások esetén Polgár Judit is bekerül a nyolcfős mezőnybe.

"Lékó Péter egy újabb megérdemelt esélyhez jutott a mostani javaslattal, ami megint csak a Kramnyik ellen elért 7-7-es döntetlen szakmai sikerét jelzi. A nemzetközi szövetség javaslata szerint a világranglista első hét helyezettje és a FIDE-világbajnok Kaszimdzsanov indulhatna a tornán. Polgár Judit a kilencedik a rangsorban, így néhány visszalépés után ő is szóba jöhet. Kérdéses például, Kramnyik vállalja-e a játékot, hiszen ő többször hangsúlyozta, hogy az eredeti címegyesítési folyamat híve."

"Nekünk is el kell jutni oda, hogy elgondolkodjunk, Magyarország pályázzon-e a rendezésre. Az elisztai helyszín ugyanis egyáltalán nem biztos" - véli Kállai. Szavait alátámasztja, hogy a Szport Ekszpressz című orosz lapnak Florencio Campomanes, a FIDE Fülöp-szigeteki tiszteletbeli elnöke Tbilisziben azt mondta, amennyiben pályázatot írnak ki a tornára, Eliszta mellett több város is jelezte érdeklődését.

Budapest szívesen adott volna otthont a Kramnyik-Lékó mérkőzésnek, a kormány támogatta is az elképzelést, de a pénzdíjat nem sikerült előteremteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

"Lékó veresége a berni döntőhöz mérhető"

Az első magyar férfi sakkvilágbajnoki finalista, a 25 esztendős Lékó Péter csalódott, hogy nem tudta letaszítani trónjáról az orosz Vlagyimir Kramnyikot, azonban elismerte: igazságos a 7-7-es végeredmény. Saját játékstílusát nem merte hozni, hiszen azt ellenfele több hónapon át elemezhette.

Itthon

Lékó: az őrületbe kergettük Kramnyikot

A svájci sakkvilágbajnokságról szerdán hazatért 25 éves sakknagymester szerint rengeteg energiáját emésztette fel, hogy „tábla melletti” játékra kényszerítse orosz ellenfelét.

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

Márki-Zay listát vezet, az ügyeskedéssel pedig nincs baj szerinte

Márki-Zay listát vezet, az ügyeskedéssel pedig nincs baj szerinte

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre