szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pert indított Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter ellen Irakban és Afganisztánban megkínzott nyolc fogoly nevében két amerikai emberi jogi szervezet.

A védelmi minisztert szűkebb pátriájában, Illinois államban perelte be kedden az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) és a Emberi Jogok Mindenekelőtt (HRF) jogvédő szervezet.

Anthony Romero, az ACLU igazhatója keddi washingtoni sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Donald Rumsfeldet személyes felelőség terhel a kínzásokért, mivel ő maga hagyta jóvá a foglyokkal való bánásmód irányelveit, a vallatási módszereket, amelyek a botrányos visszaélésekre vezettek.

A nyolc felperes testi és lelki sérüléseket szenvedett iraki és afganisztáni börtönökben. Amerikai katonák ütötték, verték, szexuálisan megalázták őket, színlelt kivégzésekkel, halálos fenyegetésekkel, fájdalmas, torz testtartásba kényszerítő bilincseléssel gyötörték őket a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint.

A védelmi miniszter ellen nem ez az első kereset a foglyokkal elkövetett visszaélések ügyében. Tavaly novemberben Németországban indítottak pert Rumsfeld és más amerikai tisztségviselők, köztük George Tenet, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség volt igazgatója ellen a Bagdad melletti Abu Graib-i börtönben elkövetett fogolykínzásokért.

Németországban az emberi jogok megsértéséért és háborús bűncselekményekért akkor is per indítató, ha azokat más országokban követték el. A német hatóságok mindazonáltal február 10-én bejelentették, hogy nem járnak el az amerikai védelmi miniszter ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Leváltatná Rumsfeldet egy republikánus szenátor

Donald Rumsfeld távozását akarja elérni egy befolyásos republikánus szenátor, de a Fehér Ház szerint az egyre többet támadott védelmi miniszter változatlanul élvezi George Bush elnök bizalmát.

MTI/hvg.hu Világ

Az amerikaiak fele Rumsfeld távozását szeretné

Az iraki háború nem megfelelő kezelése miatt az amerikaiak 52 százaléka Donald Rumsfeld védelmi miniszter távozását szeretné - derül ki a CNN hírtelevízió, a USA Today című lap és a Gallup közös, telefonos közvélemény-kutatásából.

MTI Világ

Váratlanul Irakba utazott Donald Rumsfeld

"Látogatásom célja természetesen az, hogy köszönetet mondjak a katonáknak és boldog karácsonyt kívánjak nekik" - jelentette ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a repülőgépen az őt elkísérő újságíróknak.

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Sírtak a cigánymuzsikusok hegedűi az Emmi előtt

Sírtak a cigánymuzsikusok hegedűi az Emmi előtt

Donald Trump a Village People slágerére ropja, megőrül érte az internet

Donald Trump a Village People slágerére ropja, megőrül érte az internet