szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai és a francia külügyminiszter nyomatékosan felszólította Szíriát, hogy vonja ki csapatait Libanonból, és hagyjon fel a libanoni belügyekbe való beavatkozással.

Condoleezza Rice és Michel Barnier a londoni közel-keleti konferencia keretében tartott közös sajtótájékoztatón ezzel összefüggésben "nagyon világosnak" minősítette a Libanonról szóló 1559-es számú BT-határozatot.
   
"Nem lehet semmilyen ürügy vagy mentség arra, hogy ne valósítsák meg ezt a határozatot" - hangoztatta a francia diplomácia vezetője, míg amerikai kollégája arra emlékeztetett, hogy a határozat egyértelműen követeli "mindennemű külföldi beavatkozás" megszüntetését Libanonban. Barnier hozzáfűzte: a damaszkuszi vezetésnek meg kell értenie, hogy a nemzetek közössége teljes
mellszélességgel kiáll a vonatkozó BT-határozat fokozatos és tényleges megvalósítása mellett.    
   
"Támogatjuk a libanoni nép azon törekvését, hogy olyan független, demokratikus és szuverén államban éljen, amely mentes bármiféle külföldi beavatkozástól és megfélemlítéstől" - áll a két külügyminiszter közös, szabad és tisztességes választások megtartását szorgalmazó nyilatkozatában, amelyet a sajtótájékoztató kezdetén osztottak szét az újságírók között. A miniszterek ismét "teljes körű, hiteles és átlátható vizsgálatot" sürgettek Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolásának ügyében.
   
Haríri február 14-én Bejrútban pokolgépes merénylet áldozatává vált. A libanoni ellenzék által felelősnek tartott kormány két héttel később, február 28-án lemondott. Emile Lahud köztársasági elnök még aznap el is fogadta Omar Karami Szíria-barát miniszterelnök lemondását. Karami tavaly októberben került hatalomra, miután Haríri lemondásra kényszerült egy Szíriával
kiéleződött vitát követően.
   
Szíria 1976 óta állomásoztat csapatokat Libanonban; jelenleg mintegy 15 ezer szíriai katona teljesít szolgálatot Libanon területén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Hétfőtől több település iskoláit is bezárják Montenegróban

Hétfőtől több település iskoláit is bezárják Montenegróban

Török elemző: Ankara akarata érvényesül

Török elemző: Ankara akarata érvényesül