szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szlovéniával határos négy ország közül Magyarország megítélése a legjobb a szlovénok körében - számolt be a bécsi tömegtájékoztatás is arról a közvélemény-kutatásról, amelynek eredményeit a Delo című ljubljanai napilap ismertette egyik legutóbbi számában.

Az osztrák híradás szerint a szlovénok Magyarországot nevezték meg a legjobb szomszédként, amely így Ausztriát is megelőzte a népszerűségi listán. A felmérésbe bevontak 47 százaléka nevezte meg Magyarországot olyan szomszédként, amellyel a legjobbak a kapcsolatai Szlovéniának. A válaszadók közel 28 százaléka Ausztriáról vélekedett így, míg Olaszországról közel 18 százaléknyian, Horvátországról pedig nem egészen 7 százaléknyian állították ezt.

A Magyarországgal fenntartott szlovén kapcsolatok 3,75-ös osztályzatot kaptak a megelégedettséget jelző 5-ös skálán, Ausztria 3,22-es, Olaszország 2,75-ös, míg Horvátország - amellyel mintegy másfél évtizede komoly határvitákat folytat Szlovénia - 2,24-es értéket.

Ausztriában is a szlovéniaihoz hasonlóan ítélik meg a magyar szomszédságot. Az osztrák "sógorok" az utóbbi másfél évben nyilvánosságra hozott felmérések szerint Magyarországot - Svájc után - a második helyre tették a szomszédsági népszerűségi listán Olaszországgal együtt. Egyes felmérések szerint a 90-es évek harmadik harmadától számítva megkétszereződött Ausztriában a Magyarország iránti rokonszenv.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szlovénia is ratifikálta az Európai Unió alkotmányát

A törvényhozás 90 tagja közül 79 szavazott az alkotmány mellett. Négyen ellene voltak, heten tartózkodtak. Ezzel Szlovénia lett a 25 tagország közül a harmadik - Litvánia és Magyarország után -, amely jóváhagyta az alkotmányt.

Itthon

Tárgyalások a magyar vadászrepülők szlovéniai bevetéséről

Szakértői egyeztetés kezdődik Magyarország és Szlovénia között arról, hogy elláthatnák-e magyar vadászrepülőgépek a két ország légterének közös védelmét - közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerdán. A tervet az MSZP és a Fidesz is támogatja.

Koronavírus: 41 millió felett a fertőzöttek száma

Koronavírus: 41 millió felett a fertőzöttek száma

Orbánnak már nem lesz mit bezárnia, ha annyi fertőzött lesz, amennyire készül

Orbánnak már nem lesz mit bezárnia, ha annyi fertőzött lesz, amennyire készül

Lovagkeresztet kapott a Hír Tv tévéostromos riportere, és az MTI volt igazgatója

Lovagkeresztet kapott a Hír Tv tévéostromos riportere, és az MTI volt igazgatója