szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szudáni katonatisztek irányították az afrikai ország dárfúri körzetében a fekete lakosságot üldöző, fosztogató, falvakat felperzselő arab milíciát a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet által megszólaltatott vezérük szerint.

A dzsandzsavid milícia vezetője, Músza Hilál egy tavaly szeptemberben készült és most szerdán  nyilvánosságra hozott videofelvételen az emberi jogi szervezetnek elmondta, hogy a milicista osztagokat katonatisztek vezették, akik a parancsokat a kormánytól és a fegyveres erők nyugat-szudáni területi parancsnokságától kapták.

A háborús bűnök elkövetésével vádolt arab törzsi vezető elmondta, hogy a dzsandzsavid a kormány által a 2003 februárjában kirobbant dárfúri lázadás felszámolására toborzott hivatalos félkatonai "népi véderő" részét alkotja. Csak a hadsereg utasításait követték, a kegyetlenkedéseket nem ők követték el, hanem a mindkét oldalon prédára leső bűnöző elemek. "Ha a bika vagy a tehén megdöglik, az ég minden keselyűje leszáll, hogy lakmározzon a tetemből" - ecsetelte a helyzetet.
 
A szudáni kormány elhatárolja magát a dzsandzsavidtől, amelynek tagjai  gyilkoltak, fosztogattak, nőket erőszakoltak meg. Emberi jogi szervezetek nem látnak sok különbséget a "népi véderő" és a dzsandzsavid között, és úgy ítélik meg, hogy mind a milicisták, mind a  kormányerők súlyos bűncselekményeket követtek el a lázadás elleni fellépés örvén. A The Washington Post szerdán két  emberi jogi szervezet friss jelentését ismerteti. Az Orvosok az Emberi Jogokért a dárfúri falvak és létfeltételek  módszeres elpusztításáról számol be. A támadók felégették az épületeket, felperzselték a termést, leöldösték vagy elhajtották az állatokat, használhatatlanná tették a kutakat. Az észak-dárfúri virágzó és módos Furavija falu 13 ezer lakosából például 8 ezren élték túl a rajtaütéseket, és most csádi menekülttáborokban tengődnek nincstelenül. Minden háztartás átlag legalább két tevét tartott. A fosztogató arab milicisták a tevéket részben leöldösték, részben elhajtották, részben megették. Furavija lakosait csak a teveállomány elvesztésével 2,5 millió dolláros kár érte.

A Refugees International emberi jogi szervezet jelentése szerint a dárfúri helyzet továbbra is ingatag és veszélyes ahhoz, hogy akár az országon belül tartózkodó menekültek visszatérhessenek falvaikba a júniusi-júliusi vetési idényre. Széles körű az élelmiszerhiány, és nem csak  a háború sújtotta területeken. A Refugees International az Afrikai Unió 3 ezer fős katonai kontingensének a megerősítését javasolja.

Az etnikai tisztogatásban több mint hetvenezren vesztették életüket, és mintegy kétmillió ember vált földönfutóvá. ENSZ-források szerint a világszervezet illetékes bizottsága 51 személy, köztük a dzsandzsavid vezetőjének a felelősségre vonását javasolja háborús bűncselekmények elkövetéséért. Az Egyesült Államok egy új nemzetközi bíróság létrehozását javasolja erre a célra, míg a Biztonsági Tanács legtöbb tagja szerint erre a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság lenne a megfelelő jogi fórum.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Human Rights Watch: Dárfúr és Abu Graib a legfenyegetőbb

A dárfúri etnikai tisztogatás és az Abu Graib nevéről ismert fogolykínzások jelentik a két alapvető fenyegetést az emberi jogokra nézve a tavalyi ezernyi veszély közül a Human Right Watch emberi jogi szervezet éves jelentése szerint.

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

Az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok

Az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok

Ezt a telefonmárkát imádják legjobban az amerikai fiatalok

Ezt a telefonmárkát imádják legjobban az amerikai fiatalok