szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A New York-i központi pályaudvar felrobbantását is tervbe vették azok a terroristák, akik végül Madridban hajtottak végre tavaly robbantásos merényleteket több vasúti szerelvény ellen - írja szerdai számában az El Mundo spanyol napilap.

Az El Mundo szerint az erre utaló bizonyítékokat - kézzel készített rajzokat, részletezett műszaki adatokat - a madridi robbantássorozat egyik tettesénél találták meg számítógépes lemezen egy házkutatás során. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó muzulmán szélsőségesek tíz pokolgépet robbantottak fel négy vasúti szerelvényen Madridban 2004. március 11-ikén, 191 ember halálát okozva.

A nyomozók a merényletet követő hetekben találták meg a számítógépes lemezt a New York-i tervrajzokkal, de csak tavaly decemberben továbbították az adatokat a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), miután a műszaki információk teljes skáláját tisztázták - írta a spanyol lap.

A legfelsőbb bíróság ügyészei tájékoztatták az FBI-t és a CIA-t, hogy tervek voltak a március 11-i támadások elkövetőinek birtokában  a New York-i Grand Central Station megtámadásáról - írta a lap a nyomozáshoz közel álló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva. 

Azt a férfit, akinek lakásán a fenti anyagokat megtalálták, időközben kiengedték a börtönből, de továbbra is gyanúsított maradt. Fivérét egy másik ügyben, egy feltételezett spanyolországi al-Kaida-sejt miatt körözik. A madridi robbantások ügyében 70 embert vettek őrizetbe, ezek fele jelenleg is börtönben van, vagy bírósági felügyelet alatt áll.
 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Pokolgépet robbantott az ETA Madridban

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel, több tucatnyi könnyű sebesülést okozva Madrid vásárvárosának közelében szerdán délelőtt, kevéssel azután, hogy az ETA baszk szeparatista szervezet telefonon riasztotta a sajtót.

Hét nap

MADRIDI NYOMOK

Már mintegy húsz személyt tartanak őrizetben Madridban a március 11-ei robbantásos merényletekkel kapcsolatban, és...

Szlávik: Ha két dolgot betartunk, szinte nulla a megfertőződés esélye

Szlávik: Ha két dolgot betartunk, szinte nulla a megfertőződés esélye

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt