szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pakisztáni rendőrség tűzpárbajban elfogta szerdán Karacsiban azt terroristát, akit Daniel Pearl amerikai újságíró meggyilkolása ügyében köröztek, és akit egy három évvel ezelőtti pokolgépes merényletben való részvételért távollétében már halálra ítéltek.

A szerdán elfogott Mohammed Szohail öt társával együtt vívott tűzpárbajt a rendőrséggel, miután a rendőrök rutinellenőrzés alá akarták vonni őket egy olyan helyen, ahol iszlám szélsőségesek gyakran követnek el támadásokat - közölte Fajjaz Hán pakisztáni nyomozó. Öt bűnöző elmenekült, de Szohail leesett a motorkerékpárjáról, és így sikerült elfogni.

Kihallgatásán bevallotta, hogy a Harkat al-Dzsihád Iszlámi betiltott szélsőséges szervezet tagja - tette hozzá a nyomozó. Szohailt 2003-ban ítélték halálra, mert részt vett abban a pokolgépes merényletben, amelyet 2002. május 8-án követtek el a karacsi Sheraton szálló előtt, és 11 francia hadmérnök halálát okozták vele. A bűnügyben két másik iszlám szélsőségest is halálra ítéltek, ők őrizetben vannak.

Szohail állítólag tanácsadója volt Amdzsád Huszein Farúkinak, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik fontos emberének, aki tavaly szeptemberben meghalt a pakisztáni rendőrséggel vívott tűzpárbajban. Hán szerint Szohailnak szerepe volt a The Wall Street Journal amerikai pénzügyi napilap újságírója, Daniel Pearl 2002. január 23-i elrablásában. Pearlt - aki azért utazott Pakisztánba, hogy riportot készítsen az iszlám szélsőségesekről - később lefejezték. A rendőrség gyanúja szerint Szohail forgatta azt a nyilvánosságra került videofilmet, amelyen átvágják Pearl nyakát. Egy neve elhallgatását kérő pakisztáni tisztségviselő elmondta: Szohail részt vett annak a sikertelen merényletnek az előkészítésében is, amelyet 2003 decemberében Ravalpindiben követtek el Pervez Musarraf pakisztáni elnök ellen.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök egy több ezer fős politikai nagygyűlésen szerdán elismerte, hogy terroristák kiképzőtáborokat tartottak fenn a törzsi ellenőrzés alatt álló pakisztáni tartományban, Dél-Vazirisztánban. Az e táborokból kikerülő terroristák számos merényletet követtek el Afrikában és Európában - mondta. Hozzátette azonban, hogy a kiképzőközpontokat már fölszámolta a pakisztáni hadsereg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

A Time szerint terrorista-csúcs volt Pakisztánban

A törvénytelenség állapotába süllyedt pakisztáni Vazirisztán tartományban 2004 márciusában terrorista csúcsértekezletet tartottak - jelenti az amerikai Time magazin legújabb számában. A lap által idézett Pervez Musarraf pakisztáni elnök szerint a résztvevők lényegében az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetői másodvonalának, vagyis utánpótlásának a képviselői voltak.

Világ

Pakisztán: hadművelet az al-Kaida tagjai ellen

Al-Kaida-tagokat rejtegető törzsek ellen indítottak hadműveletet pakisztáni félkatonai alakulatok kedden a pakisztáni-afgán határtérségben, a harcokban legkevesebb 32 személy életét vesztette.

Világ

Oszama bin Laden Pakisztánban bujkálhat

Valószínűleg nem Afganisztánban, hanem Pakisztánban bujkálnak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet olyan vezetői, mint Oszama bin Laden vagy helyettese, Ajman az-Zavahiri - közölte David Barno altábornagy, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnoka.

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Tömegbaleset történt az M0-son

Tömegbaleset történt az M0-son

A hétvégén lesz idén utoljára autómentes a pesti rakpart

A hétvégén lesz idén utoljára autómentes a pesti rakpart