szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt öt hónapban folyamatos napsütés és szárazság volt az ország túlnyomó részén, egy korábban vízzel elárasztott falu azonban éppen most került felszínre.

Az elmúlt száz év legsúlyosabb aszálya sújtja Portugáliát. Állattartók elpanaszolták, hogy a legelők kiszáradása miatt máris több száz marha, birka és kecske múlt ki. Jorge Sampaio portugál államelnök fölszólította a lisszaboni kormányt, hogy hozzon intézkedéseket a környezeti katasztrófa elhárítása érdekében.

A pusztítás mellett azonban hasznot is hajtott a csapadékhiány. Egy észak-portugáliai duzzasztógát kiszáradt medréből ugyanis harmincöt év után előbukkant egy, a tározó vize által elárasztott falu. A spanyol-portugál határ közelében fekvő Vilarinho das Furnas 1969-ben került víz alá a Geres középhegységben. Az idei szárazság miatt a vízszint annyira lecsökkent, hogy ismét felszínre bukkant az egykori település. Itt-ott még akár száraz lábbal is végig lehet menni a kísértetfalu utcáin, és be lehet menni a romos házakba. A gránitfalak ma is állnak, igaz, a tetők mind eltűntek.

A település egykori lakói 1985-ben szövetségbe tömörültek, s egy kis múzeumot nyitottak falujuk emlékére. Vilarinho das Furnas tragédiájáról és lakosainak ősi hagyományairól a 70-es években dokumentumfilm is készült.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Százmilliárdos kárt okozhat az idei aszály

Az aszály miatt krízishelyzetben van a gabonatermesztés, állítják mezőgazdasági szakemberek. A vízügyi tárca szerint az idén az országban az eddig legsúlyosabbnak tartott 1952-es, illetve 1992-es évhez hasonló aszály alakul ki.

Itthon

Egyeztetések az aszálystratégiáról - jelentős terméskiesések

Az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelemről szóló ENSZ-egyezmény, az UNCCD meghatározása szerint Magyarország egész területe aszállyal sújtott térségnek tekintendő. Egyebek között ezt a megállapítást tartalmazza az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) aszálystratégia-tervezete.

Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség

Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség

Fekete, muszlim és plus size – újabb határokat lépett át a divatipar

Fekete, muszlim és plus size – újabb határokat lépett át a divatipar

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat