szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csalások gyanújával őrizetbe vették csütörtökön Japánban Cucumi Josiaki pénzmágnást, akit a Forbes Magazine 1987-től négy éven át a világ leggazdagabb embereként tartott számon.

Pénzügyi mérleg meghamisításával és törvénysértő részvényértékesítéssel gyanúsítják a Seibu Railway Group vasúttársaság meghatározó cége, a Kokudo Corporation volt elnökét. A terhére rótt csalás lényege: meghamisította egyik csődhöz közeli vállalatának pénzügyi mérlegét, hogy még a csődbotrány kipattanása előtt úgy adhassa el a cég részvényeit, mintha jól működő vállalkozásról lenne szó.

A japán NTV televízió úgy értesült, hogy Cucumi beismerte az ügyészségen a terhére rótt bűncselekményeket. A pénzügyi mérleg meghamisítása öt évig terjedő börtönbüntetéssel és ötmillió jenes (47 730 dollár) pénzbírsággal sújtható a japán törvények értelmében, a törvénysértő részvényeladás három évig terjedő szabadságvesztéssel és hárommillió jenes pénzbüntetéssel.

Cucumi nemcsak a vasúti üzletágban volt érdekelt. Hatalmas ingatlanügyleteket bonyolított le, s jelentős érdekeltségei voltak a szállodaiparban, továbbá üdülő- és síközpontok építésében és működtetésében is. A pénzmágnás szoros kapcsolatokat ápol a japán kormánypárt politikusaival, és japán lapok szerint nagy segítséget kapott üzleti tevékenységében a helyi önkormányzatoktól, amelyek utakat építtettek a Cucumi által üdülőközpontok helyszíneiként kiszemelt körzetekhez, és megteremtették e területek infrastruktúráját.

Gazdagságának csúcspontján,1987-ben Cucuminak hetven vállalata volt, amelyek 35 ezer embert foglalkoztattak. Becsült vagyona akkor 21 milliárd dollárra rúgott. A kilencvenes években és főleg az ezredforduló után vállalatbirodalma hanyatlani kezdett, majd az összeomlás szélére jutott. 2004-ben már "csak" a 159. volt a világ leggazdagabb embereinek listáján "alig" 3 milliárd dolláros vagyonnal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Toplista az angol futball leggazdagabbjairól

A Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics, valamint a válogatott kapitánya, David Beckham vezeti az angol labdarúgás gazdagjainak listáját - derül ki a Four Four Two című magazin hagyományos év végi összesítéséből.

MTI Gazdaság

Csomád a leggazdagabb magyar település

A legnagyobb vásárlóerejű település Magyarországon a Pest megyei Csomád, a fővárosi kerületek közül pedig a II., míg a legalacsonyabb vásárlóerejű település a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kiscsécs - állapította meg felmérésében a GfK Hungária Piackutató Intézet.

Gazdaság

Harc a leggazdagabbak top 100-áért

Saját, a száz legvagyonosabb magyart felsoroló összeállítással áll elő decemberi számában a Manager Magazin. A top 100-at a Ringier - a Magyar Hírlap tulajdonosa - ugyanakkor az idén is kiadja. Az összeállításra a hvg.hu értesülései szerint öten is „pályáztak”.

Gazdaság

A világ második leggazdagabb embere erősíti Kerry kampányát

A demokrata párti szenátor kampányában tanácsadóként tevékenykedő Warren Buffett tavaly a republikánus Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzót is segítette. A 73 éves "omahai bölcset" John Kerry szenátor kérte fel, hogy legyen a tagja gazdasági tanácsadó testületének.

BBC Gazdaság

A leggazdagabb fiatalok Európában

A brit tinédzserek rendelkeznek a legtöbb pénzzel Európában – derül ki a Datamonitor piackutató cég legfrissebb felméréséből. A brit fiatalok átlagosan kétszer annyi pénzt költenek el, mint olasz, vagy spanyol társaik.

Világ

Magyarok a leggazdagabb romániaiak között

A Capital című lap idén is elkészítette a háromszáz leggazdagabb román állampolgár listáját. Tavaly óta 55 újabb személy lépett be a dollármilliomos kiváltságosok klubjába, az első helyen nyolcszázötvenmillió dollárral egy volt légionárius áll.

Gazdaság

Egyre gazdagabb a 400 leggazdagabb

Egyre gazdagabb a 400 leggazdagabb. Kiadta idei listáját a világ leggazdagabb embereiről a Forbes magazin. A vagyonok egyre növekszenek, a listán szereplők 78 százaléka már dollármilliárdos, a csúcs pedig eléri a trilliárdot. A meglepetés idén is elmaradt, Bill Gates továbbra is első.

60 új Mercedes busszal lepte meg a kormány Budapestet

60 új Mercedes busszal lepte meg a kormány Budapestet

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Lehet, hogy tévedtek a tudósok, és nincs is semmi életnyom a Vénuszon

Lehet, hogy tévedtek a tudósok, és nincs is semmi életnyom a Vénuszon