szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhunyt Rinus Michels, a világ egyik legjobb labdarúgóedzője - jelentette be a holland szövetség. A szakembert, akire szívműtét várt, csütörtökön hajnalban, 77 éves korában érte a halál.

© AP
Michelsnek, miután játékosként ötször szerepelt a válogatottban, 1960-ban kezdődött tréneri karrierje a JOS Amsterdamnál. Öt évvel később szerződött az Ajax Amsterdamhoz, amely vezetésével európai sztáregyüttessé vált. A négy bajnoki cím mellett 1971-ben BEK-et nyert a csapattal, majd a Barcelonához szerződött.

Az 1974-es németországi világbajnokságon Michels a holland válogatottal megvalósította az úgynevezett totális futballt, s az együttes - többek között a torna legjobb játékosának választott Johann Cruyff remeklésével - ezüstérmet szerzett.

Legnagyobb edzői sikerét 14 évvel később érte el, amikor irányításával Hollandia megnyerte az Európa-bajnokságot, a döntőben 2-0-ra győzött Szovjetunió ellen.

A totális futball (Oldaltörés)

A 70-es évek focijának látványosabbá válása nem kis mértékben köszönhető az Ajax Amsterdamnak, amely megismertette a világgal a totális futballt, amelyet Rinus Michels mester kezdett el, és a romániai születésű Kovács István teljesített be – emlékeztet a Változó Világ.

Az alapfelállás 2-5-1-2 volt ebben a csapatban. A kapus Stuy előtt kifejezetten védőfeladattal csak két játékos volt a pályán: Blankenburg, a söprögető és Hulshoff, a beállós, azaz a fő emberfogó. A két szélsőhátvéd, a kirobbanó erejű Suurbier és Krol amolyan "szélső középpályást" játszott (Krol pályafutása második felében beljebb húzódott és világklasszis irányító söprögtő vált belőle). A támadásokban csatárszerűen is részt vettek, miközben három hangyaszorgalmú robotos, Haan, Muhren és Neeskens, valósággal megszállták a pálya középső harmadát. Előttük karmesterkedett a nagy labdaművész Johann Cruyff, míg legelől Swart (később Rep) és Keizer a szélsőjátékot váltogatták az ékszereppel.

Ugyanakkor a csapat minden tagjának kutyakötelessége volt védekezni és támadni is. Kiismerhetetlenségüknek éppen ez a rengeteg mozgás volt az egyik titka, és a góllövésből is szinte valamennyi játékos rendszeresen kivette a részét. Az Ajax-játék lényege az volt, hogy a gyors védők labdaszerzés után rögtön kapáslövéssel indították a kifutó embereket. Tehát egy alapvetően védekező felfogást módosítottak abszolút offenzívvé. Ennek egyik következménye az volt, hogy a Blankenburg vezényszavára óramű pontossággal kilépő védők sorozatosan futtatták lesre az ellenfeleket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

540 milliárd forintot nem tudott tavaly behajtani a NAV

540 milliárd forintot nem tudott tavaly behajtani a NAV

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek