szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Mint köztudott, az Egyesült Államok ellenséges politikája arra kényszerít bennünket, hogy megerősítsük védelmi jellegű atomfegyverzetünket" - írja a phenjani külügyminisztérium.

Észak-Korea a továbbiakban nem érzi magára nézve kötelezőnek a nagy hatótávolságú rakétákkal folytatott kísérletek 1999 szeptemberében önmagára rótt moratóriumát - jelentette be egy csütörtökön közzétett emlékeztetőben a phenjani külügyminisztérium.
   
A moratórium kihirdetése idején még párbeszéd folyt Phenjan és Washington között, ám e dialógust "teljesen" felfüggesztették, amikor 2001-ben  George Bush lett az Egyesült Államok elnöke - idézi a dokumentumot a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. "Mint köztudott, az Egyesült Államok ellenséges politikája arra kényszerít bennünket, hogy megerősítsük védelmi jellegű atomfegyverzetünket" - folytatódik a memorandum.
   
Az 1999-es moratóriumot egy évvel azután tette közzé a phenjani vezetés, hogy kísérletet hajtottak végre Japán fölött egy Taepodong-1 típusú, 2500 kilométer hatótávolságú rakétával, ami nagy félelmeket keltett Japánban és egész Ázsiában az észak-koreai rezsim katonai erejének növekedésétől. A kísérlet nyomán Tokióban arra a következtetésre jutottak, hogy Japánnak saját rakétavédelmi rendszerre kell szert tennie.
   
A csütörtöki phenjani külügyi emlékeztető éppen olyan időben látott napvilágot, amikor fokozódnak a nemzetközi közösség erőfeszítései arra, hogy Észak-Koreát visszaültessék az atomprogramjáról szóló tárgyalások asztalához. A phenjani rezsim tavaly ősz óta nem hajlandó részt venni a hatoldalú
tárgyalássorozaton, amelynek rajta kívül Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország a résztvevője. Észak-Korea az újabb tárgyalások előfeltételéül szabja, hogy Washington mondjon le "ellenséges" politikájáról, s kérjen bocsánatot azért, mert Phenjant "a gonosz tengelyéhez" sorolta és "a zsarnokság előretolt állásának" minősítette. Washington nem hajlandó erre.
   
Christopher Hill, az Egyesült Államok szöuli nagykövete, az észak-koreai atomügyekről szóló tárgyalások amerikai főtárgyalója csütörtökön Vu Ta-vej kínai külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélést a témáról a dél-koreai fővárosban, és egyetértettek abban, hogy Phenjant vissza kell csalogatni a tárgyalóasztalhoz. Ugyancsak egyetértés volt a tekintetben, hogy a Koreai-félszigetet mentesíteni kell az atomfegyverektől, s e cél elérésének legjobb eszközét a hatoldalú tárgyalások jelentik - közölte egy név nélkül nyilatkozó amerikai nagykövetségi tisztviselő Szöulban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Észak-Korea Iránnal szövetkezne

A kapcsolatok bővítésére buzdító üzenetet küldött az atomprogramja miatt a Nyugattal vitázó Iránnak pénteken Észak-Korea, egy nappal azután, hogy bejelentette: atomfegyvere van, és nem hajlandó róla tovább tárgyalni.

Világ

Az észak-koreai nukleáris fenyegetés

Először ismerte el hivatalosan Észak-Korea, hogy atomfegyverrel rendelkezik. A bejelentés valóságtartalmát nehéz ugyan ellenőrizni, mégis kiélezte a feszültséget a Koreai-félsziget körül, és egyben ráirányította a figyelmet a nukleáris fegyverek és technológiák elterjedésének veszélyeire.

MTI Világ

Észak-Korea csak blöfföl?

Orosz szakértők kétségbe vonták, hogy Észak-Korea teljes értékű nukleáris robbanótöltettel rendelkezne, rámutatva, hogy még sohasem hajtott végre kísérleti robbantást.

Világ

Észak-Korea mégis tárgyalna?

Nem zárta ki Kim Dzsong Il észak-koreai vezető kedden, hogy országa mégis visszatér a Phenjan atomprogramjának beszüntetéséről kezdett tárgyalásokhoz.

MTI/hvg.hu Világ

Diplomáciai kudarc az észak-koreai nukleáris válságban

Észak-Korea kétségessé tette a nukleáris ambícióival kapcsolatos válság diplomáciai megoldását azzal, hogy csütörtökön elutasította az amerikai kormány tárgyalási felhívását, és bejelentette, hogy atomfegyvere van.

Így látták a jövőt az 50-es években: új gazdára vár 3 futurisztikus Bertone autó

Így látták a jövőt az 50-es években: új gazdára vár 3 futurisztikus Bertone autó

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Orbán általános maszkviselést akar

Orbán általános maszkviselést akar