szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három fő vádpont alól tisztázta és két és fél évi börtönbüntetésre ítélte egy jakartai bíróság csütörtökön Abu Bakar Bashir muzulmán vallási vezetőt, feltételezett terroristavezért az indonéziai Bali szigetén 2002-ben végrehajtott merényletben játszott szerepéért.

A merénylet 202 halottat követelt. A bírák egyebek közt az alól is felmentették Bashirt, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő Dzsemáa Iszlámija szervezet vezetőjeként megtervezte a jakartai Marriott szálloda elleni 2003-as robbantást, amelynek 12 áldozata volt, és hogy híveit terrortámadásokra ösztönözte.
   
Bashirra halálbüntetés is kiszabható lett volna a három fő vádpont alapján (ezek egyike a merénylet elrendelése volt), de a legtöbb elemző már előre megmondta, hogy a büntetés jóval enyhébb lesz, részben a vád gyenge pozíciói miatt.

Az öthónapos per során például csupán egyetlen tanú jelentette ki, hogy Bashir a Dzsemáa Iszlámija vezetője. Az ügyészek végül nyolc év börtönt kértek a vádlottra.
   
Az Egyesült Államok jakartai nagykövetsége csalódását hangoztatta az ítélet enyhesége miatt. "Tiszteletben tartjuk az indonéz bíróságok függetlenségét és ítéletét, de tekintve a vádak súlyosságát, amelyek alapján elítélték, csalódottak vagyunk a büntetés hosszát illetően" - mondta Max Kwak követségi szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Terrorellenes értekezlet Balin

Közös jogi mechanizmusok megteremtésében állapodtak meg az ázsiai és csendes-óceáni országok képviselői az indonéziai Bali szigetén rendezett kétnapos értekezletükön, amelyen a terrorizmus elleni harc kérdéseivel foglalkoztak.

Világ

Bali merénylet: halálos ítélet Mukhlasra

Golyó általi halálra ítélte csütörtökön egy indonéz bíróság Mukhlast, azaz Ali Ghufront, mert meghatározó szerepet játszott a Bali szigetén tavaly elkövetett véres merénylet kivitelezésében.

Hibának tűnhet, de funkció: a YouTube-on máshogy kell beletekerni a videókba

Hibának tűnhet, de funkció: a YouTube-on máshogy kell beletekerni a videókba

Bartók-darab nevét vette fel az Alapjogvédő Iroda

Bartók-darab nevét vette fel az Alapjogvédő Iroda

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására