szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz nők fele él egyedül és nagy százalékuk sosem ment férjhez, ráadásul 15 százalékkal több nő él Oroszországban, mint férfi - derül ki a Humán Demográfiai és Ökológiai Központ új kutatásából.

„Ezer nőből 175 sosem volt férjnél, 180 özvegy és 110 elvált, de mind egyedül élők” – mutat rá a probléma méreteire Anatolij Visnevszkij az kutatás vezetője. A 25 és 30 év közötti korosztályban ezer orosz nő közül 219 nem ment férjhez, 106 vált el és 11 özvegyült meg. A kutató arra is felhívja a figyelmet, hogy az orosz nők egyre később szánják rá magukat a házasságra: míg 1990-ben átlag 22 évesen mentek férjhez, addig mára átlag 23 évesen mondják ki a boldogító igent. Oroszországban azonban ezzel együtt is jóval előbb házasodnak a párok, mint a nyugat-európai országokban.

A legutóbbi szavazások adataira támaszkodva az is kiderült, hogy ezer orosz férfira 1147 nő jut, vagyis a nők aránya 15 százalékkal nagyobb, mint a férfiaké a teljes lakosságra vetítve. Ráadásul a kevesebb születő férfi és a férfiak körében jellemző magasabb halálozási arány miatt nem várható a nemek arányának kiegyenlítődése.

Szociológusok előrejelzései szerint a helyzet tovább romolhat, hiszen a század közepére a potenciális anyák száma megfeleződik, míg a 21. század végére a mai születési számok harmadára lehet számítani.

Visnevszkij összegzése szerint „ha kevesebb anya lesz, kevesebb születés is várható, ezzel pedig folytatódik Oroszország 1992 óta tartó népességcsökkenése.” - közli az Interfax hírügynökség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Az orosz újgazdag elit titkai első kézből

Egy bennfentes mesél az elit mindennapjairól a legújabb orosz bestsellerben. Az átlagember számára ismeretlen világról szóló történettel pénz, üzlet, gyilkosság, extrém életstílusok és szokások moszkvai egyvelege kerül az olvasók kezébe.

MTI Kult

Kiállítás az orosz földre hurcoltakról

A közelmúlt történelmének tragédiáját, a második világháború után a Szovjetunióba hurcolt civilek sorsát mutatja be a budapesti Terror Háza Múzeumban ma megnyíló Magyar tragédia, 1945 - Jaj a legyőzötteknek! Rabszolgasorsra kényszerítve című kiállítás.

Infinit Világ

Új orosz információs szájt a terrorizmusról

Az ötletes címen (Terrorizmu.Net, azaz Nem a terrorizmusra) nyílt meg az orosz terrorellenes weboldal. A szájt egyszerre hírportál, komoly adatbázis és vészhelyzet-megelőzési tanácsadó webhely is.

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban

Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban