szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament (EP) küldöttsége támogatásáról biztosította Zágrábot az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének kérdésében, és azt várja, hogy a tárgyalások megkezdődjenek a kitűzött időpontban - közölte pénteken Schmitt Pál, a küldöttség vezetője.

Az EP legfontosabb politikai csoportjainak 12 képviselőjéből összeállt delegáció a Horvátország-EU parlamenti vegyes bizottság tanácskozása keretében kétnapos látogatást tett Zágrábban, amelynek során - az ügy fontosságára való tekintettel - fogadta őket Stipe Mesic horvát elnök, Ivo Sanader kormányfő és Vladimir Seks, a parlament elnöke is.

A bizottság megállapítása szerint Horvátország teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket a belépni kívánó államok elé állítanak, mielőtt a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat megkezdenék. A küldöttség tájékozódott a horvátországi politikai-gazdasági helyzetről, a végrehajtott reformokról, a jogi és igazságügyi helyzetről, a médiatörvényről, a szomszéd államokkal kialakított együttműködésről, a háborús menekültek hazatéréséről. Horvátország nagyon komoly előrelépést tett - mondta Schmitt Pál.

Az egyetlen nyitott kérdés a "százszázalékos" együttműködés a hágai nemzetközi törvényszékkel. Ehhez egyedül a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornok letartóztatása, és kiadatása hiányzik.

A három közjogi főméltóság külön-külön egyértelműen kijelentette a delegáció előtt, hogy érzésük szerint Zágráb kimerítette a teljes együttműködés kritériumát: a törvényszék főügyészének 626 kéréséből 625-öt teljesítettek. Mind a hárman egyértelműen közölték, hogy a rendelkezésükre álló információk szerint Ante Gotovina tábornok nem tartózkodik horvát területen, ezért nincs módjukban előkeríteni és átadni - mondta Schmitt Pál.

Ivo Sanader miniszterelnök tájékoztatta a küldöttséget arról, hogy a horvát nemzetbiztonsági tanács minden nap ülésezik. Zágrábban megpróbálnak minden tőlük telhetőt megtenni: zárolták Gotovina vagyonát, járandóságait, mozgósították azokat a szerveket, amelyek egyáltalán képesek feltárni a tábornok hollétét.

A horvát kormány levelet írt az EU 25 államfőjének, a miniszterelnököknek és a parlamenti elnököknek, értesítve őket, hogy a horvát félnek nincs több lehetősége, és meg van győződve, hogy minden feltételt teljesített.

Az EP delegációjának elnöke jelentést tesz a parlamentnek, s ezt megküldi az Európai Tanácsnak is. A küldöttség a maga részéről támogatásáról biztosította a horvátokat, és azt várja, hogy a tárgyalások megkezdődjenek a tervezett időpontban, március 17-én.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Horvátország: ha nincs tábornok, nincs európai uniós bővítés

Tartóztassa le és adja ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Ante Gotovina tábornokot még az uniós csatlakozási tárgyalások március 17-re tervezett megkezdése előtt – szólította fel Horvátországot zágrábi látogatásán a német és a francia Európa-ügyi miniszter.

100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja

100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja

Demeter Szilárd zenekara is fellép a saját intézménye által támogatott rendezvényen

Demeter Szilárd zenekara is fellép a saját intézménye által támogatott rendezvényen

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak