szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország nem ért egyet azzal a nézettel, hogy az EU gazdaságfejlesztési stratégiájában, az úgynevezett lisszaboni programban a társadalmi kohézió háttérbe szoruljon: szeretné, ha ez a követelmény e stratégia harmadik fő pillére maradna a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés mellett.

Ezt Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter közölte Brüsszelben, miután részt vett az EU-tagországok foglalkoztatási, szociálpolitikai és egészségügyi tanácsülésén. Göncz Kinga ehhez hozzátette: a társadalmi kohézió fontosságát a tanácskozáson több más tagország is felvetette (köztük voltak például a franciák, a belgák és a spanyolok), de a leghangsúlyosabban talán a magyar felszólalásban volt jelen ez az álláspont.

Az Európai Unióban jelenleg vita folyik arról, hogy miként lehetne új lendületet adni a lisszaboni stratégiának, amely eredetileg azt tűzte ki célul, hogy 2010-re az EU-t a Föld legversenyképesebb régiójává tegye. A stratégia félidős felülvizsgálata lesz a márciusi EU-csúcsértekezlet legfontosabb napirendi pontja, s például a mostani miniszteri tanácskozás is ennek előkészítését szolgálta.

Göncz Kinga szerint “Lisszabon” ellen az egyik legfőbb kritika, hogy túl sok mindenre akart koncentrálni, s ezért az utóbbi hónapokban felmerült: kevesebb célt kellene kitűzni. A vita most arról szól – közölte Csizmár Gábor –, hogy a korábbi négy fő cél közül kettőre koncentráljon az EU (ez a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés lenne), míg a másik két cél, a társadalmi kohézió és a fenntartható fejlődés követelménye kissé háttérbe szoruljon. A társadalmi kohézió kapcsán azonban ezzel nem ért egyet Magyarország: mint Göncz fogalmazott, az lenne a cél, hogy a munkahelyteremtés mellett minél többen legyenek, akik élni is tudnak ezekkel az új lehetőségekkel.

Csizmár Gábor szerint a mostani miniszteri tanácskozáson lényegében elfogadtak egy szociálpolitikai menetrendet is, amely például előírja, hogy 2006-ot a munkavállalók mobilitásának európai évévé nyilvánítsák. Itt a magyarok honfitársaink külföldi munkavállalását korlátozó, az EU-csatlakozás után még továbbélő rendelkezések módosítását szorgalmazták, mondván, ne csak az egyes országok határain belül legyen követelmény a mobilitás, s ha az új EU-tagok esetében a külföldi munkavállalás korlátozásai nem enyhülnek látványosan, ez az akció egyszerűen nem lehet hiteles.

Csizmár Gábor azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság kidolgozta azt a foglalkoztatási jelentést, amely értékeli az egyes tagállamok 2004-2005-ös teljesítményét. A Magyarországról szóló értékelés összességében pozitív, de van három terület, ahol a bizottság szerint “korlátozott az előrehaladás" - mondta a miniszter, hozzátéve, ez elegáns megfogalmazása annak, hogy a testület itt problémákat lát. Ez a három terület a foglalkozási és földrajzi mobilitás hiánya, a szakképzés és a felsőoktatás reformja, stratégiája (amely a bizottság számára még nem látható), s a brüsszeli testület az egyetemi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés tekintetében nem lát elég előrehaladást.

Csizmár szerint az első témában nincs vita Budapest és Brüsszel között, ezt a magyar vezetés is problémának látja. A két utóbbi bírálatra pedig gyorsan tudnak majd reagálni, mert a szakképzés fejlesztési stratégiája néhány héten belül a kormány elé kerül, a felsőoktatás reformjára vonatkozó koncepcionális döntést pedig a kormány már meg is hozta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnövelték az összes Tesla hatótávját

Megnövelték az összes Tesla hatótávját

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

1,2 millió kilométernél jár ez a Tesla, de nem akar leállni

1,2 millió kilométernél jár ez a Tesla, de nem akar leállni