szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyhangúlag elutasította egy Kelet-Európából származó házaspár keresetét, akik azért perelték a CIA-t, mert szerintük megszegte vállalását, hogy életük végéig gondoskodik róluk a hidegháború idején végzett kémtevékenységük hálájaként.

A legfelsőbb bírák a Los Angeles Times című amerikai lap beszámolója szerint a héten úgy ítélték meg, hogy a házaspár nem perelhet és precedensként egy 19. századi esetre hivatkoztak. A szövetségi legfelsőbb bíróság 1875-ben elutasította egy William Lloyd nevű férfi örököseinek a keresetét, akik azt a pénzt szerették volna behajtani, amelyet még Abraham Lincoln elnök ígért 1861-ben Lloydnak azért, hogy a déli vonalak mögött az északiak javára kémkedjen az amerikai polgárháborúban.

A tízoldalas döntésben a bíróság elfogadhatatlannak nevezte az ilyen perek lefolytatását, mivel kiderülne a kém és a megbízó között fennálló titkos kapcsolat, és bizalmas információk is napvilágra kerülhetnének.

A szóban forgó házaspár neve nem ismeretes (bár Doe vezetéknévvel emlegette őket korábban néhány sajtóorgánum), és azt sem tudni, melyik ország állampolgárai voltak, amikor a CIA beszervezte őket a hidegháború idején. A férj magas rangú diplomata volt, és disszidálni akart. A CIA felajánlotta, hogy megszervezi egyesült államokbeli letelepedésüket, és egész életükre gondoskodik anyagi és személyes biztonságukról, ha előtte kémtevékenységet folytatnak. A házaspár szerint a CIA nem teljesítette az egyezség rá háruló részét.

A férfi 1987-ben egy amerikai bankban munkát is kapott a CIA segítségével. A "cég" beszüntette a házaspár anyagi támogatását, amikor férj keresete már meghaladta az addig folyósított évi 27 ezer dolláros apanázst. 1997-ben vállalati egyesülés során a férfi elvesztette állását, a CIA azonban költségvetési megszorításokra hivatkozva nem újította fel a pénzügyi támogatást.

A házaspár 2000-ben perre vitte a dolgot, s az ügy eljutott a legfelsőbb bíróságig. A testület azonban úgy döntött, hogy volt kémek peres úton nem szerezhetnek érvényt szerződésüknek annak szigorúan titkos jellege miatt, hiszen mindkét fél elfogadta, hogy kapcsolatukról hallgatni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Kémet fogtak Teheránban?

Letartóztatták Husszein Marasait, az iráni kulturális örökség tanácsának elnökét - jelentették izraeli titkosszolgálati források.

MTI Világ

Amerikai kémrepülők Irán felett?

"Sem a hadsereg, sem a hírszerzés és tudomása szerint más kormányügynökség sem folytat ilyen tevékenységet. Ám nem nyilatkozhatok az egész amerikai kormány nevében" - mondta Larry DiRita, a Pentagon szóvivője.

hvg.hu Gazdaság

Hogyan dolgoznak az ipari kémek?

Ellopott számítógépek, lehallgatott telefonok és kutatás a szemeteskonténerben - ezek a módszerek mind beletartozhatnak a céges titkok után vadászó ipari kémek eszköztárába. A vállalatokra leselkedő veszély a szakértők szerint egyre nagyobb, és már a magyar cégek sincsenek biztonságban.

MTI Világ

Volt kelet-európai kémek perlik a CIA-t

Egy Seattle-ben élő volt kelet-európai kém és felesége be akarja perelni a CIA-t ígéretszegés miatt. A házaspár azt állítja, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség ígéretével ellentétben nem akarja számukra biztosítani a kémtevékenységükért cserébe ajánlott életjáradékot.

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben