szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

George Bush amerikai elnök szerint Szíriának májusig ki kell vonulnia Libanonból, ellenkező esetben elszigetelheti magát a világtól.

Bush a New York Post pénteki számában megjelent interjújában leszögezte: nemcsak a szíriai katonáknak kell távozniuk a szomszédos országból, hanem "mindenkinek", különös tekintettel a szíriai titkosszolgálat tagjainak.

Az amerikai elnök már a hét elején követelte Szíria libanoni kivonulását, de akkor még nem szabott Damaszkusznak határidőt. Most úgy vélekedett, a májusi határidőre azért van szükség, hogy Libanonban mielőbb megtarthassák a szabad választásokat. "Erről nem lehet tárgyalni. Itt az idő a távozásra...Nem hiszem, hogy tisztességes választásokat lehetne tartani Libanonban a szíriai csapatok jelenlétében" - mondta George Bush, hangsúlyozva, e kijelentése nem jelenti, hogy Washington katonai akciót fontolgatna.

A Szíriára erősödő nyomás megerősödött Rafík Haríri volt libanoni kormányfő február 14-i meggyilkolása után, mivel sokan Damaszkuszt vádolják a merénylet előkészítésével. Szíria azóta is tagadja ezt a vádat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szíria kész kivonni katonáit Libanonból

Az amerikai és francia nyomástól szorongatott Szíria jelezte, szándékában áll kivonni csapatait a szomszédos Libanonból, de nem közölte, hogy mikor. A libanoni kormány feje úgy vélekedett, hogy destabilizálná hazáját, ha olyan gyors ütemben vonnák ki onnan a szíriai csapatokat, amilyenben az Egyesült Államok követeli.

Világ

Orosz-szíriai közeledés

Az aktív közel-keleti orosz szerepvállaláshoz való visszatérés jeleként értékelték elemzők Basar Aszad elnök minapi...

MTI Világ

Beláthatatlan fejleményektől tart a szíriai értelmiség

A Libanonban állomásozó szíriai csapatok kivonására szólította fel Bassár el-Aszad elnököt szíriai értelmiségiek egy csoportja, hogy - mint megfogalmazták - el lehessen kerülni bizonyos "veszélyes, beláthatatlan fejleményeket".

Világ

Amerikai támadás indulhat Szíria ellen?

George Bush amerikai elnök azt az utasítást adta az iraki hadműveleteket felügyelő Casey ezredesnek, hogy készítsen elő egy Szíria elleni februári támadást.

A német autógyártás túlságosan függ Kínától?

A német autógyártás túlságosan függ Kínától?

Operatív törzs: növekszik a 16 éven aluli fertőzöttek száma

Operatív törzs: növekszik a 16 éven aluli fertőzöttek száma

Mészáros Lőrinc most éppen 18 kilométeres vasútépítésre nyert 45 milliárd forintot

Mészáros Lőrinc most éppen 18 kilométeres vasútépítésre nyert 45 milliárd forintot