szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szándékossággal vádolja az iraki fogságból kiszabadult olasz újságírónő, Giuliana Sgrena élettársa azokat az amerikai katonákat, akik golyózáport zúdítottak az asszonyt a bagdadi repülőtérre szállító gépkocsira.

Tüntetők Sgrena szabadulásáért
© AP
A támadásban a helyszínen meghalt egy olasz titkosszolgálati tiszt, az 51 éves Nicola Calipari, aki testével próbálta megvédeni Sgrenát a lövedékektől, és az újságírónőnek is eltört a kulcscsontja. Jelenleg a római Celio katonai kórházban ápolják, ott hallgatta ki a római katonai ügyészség vezetője.

Pier Scolari, Sgrena élettársa szerint ami történt, szándékos gyilkossági kísérlet volt az amerikaiak részéről. Attól tartottak ugyanis, hogy az újságírónő olyan információk birtokában van, amelyeket nem akartak, hogy napvilágra kerüljenek.

Az olasz igazságszolgáltatás igyekszik mielőbb kideríteni, hogy kik követték el a gyilkosságot, és hogy egyszerű tévedésről volt-e szó, esetleg információs hiba, vagy valóban kísérlet történt Giuliana Sgrena elhallgattatására, aki közismert ellenzője kezdettől fogva az Irak elleni amerikai inváziónak.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő már péntek este magyarázatot követelt előbb
az Egyesült Államok római nagykövetétől, majd magától George Bush amerikai elnöktől.

Roberto Castelli olasz igazságügy-miniszter már aláírta annak a nemzetközi vizsgálatnak a kérelmét, amely többek között az utolsó bagdadi ellenőrző pontnál szolgálatot teljesítő amerikai járőr jelentését is várja. Külön vizsgálatra készül az olasz katonai főügyészség is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bush szánja-bánja

Az amerikai elnök telefonon felhívta Silvio Berlusconi olasz kormányfőt és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egy iraki ellenőrző pontnál amerikai katonák lelőtték az olasz titkosszolgálat egyik ügynökét és megsebesítették Giuliana Sgrena kiszabadult olasz túszt.

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Krumplival tömítették el a kipufogókat rosszcsont gyerekek Olaszországban

Krumplival tömítették el a kipufogókat rosszcsont gyerekek Olaszországban

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését