szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Stanislav Gross, cseh miniszterelnök szombaton bizalmat kapott a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezetőségétől, hogy továbbra is maradjon a kormány élén.

Az eredetileg szombat estére tervezett bizalmi szavazást mintegy kétórás vita után már délben megtartották, s a központi bizottság rendkívüli ülésén Prágában a jelen lévő 134 tag közül 102 támogatásáról biztosította a miniszterelnököt. "A Cseh Szociáldemokrata Párt számára ezzel a koalíciós válság lezárult" állapította meg a pártvezetés.

Gross már az ülés kezdetén elmondott beszédében bejelentette: önként nem mond le hivataláról, s egyben bocsánatot kért azért, hogy a családi pénzügyei miatt kirobbant botrányban, amely kormányválsággá fajult, a helyzet nyomása alatt nem mindig nyilatkozott elég körültekintően.

A kormányfő lemondását a koalíciós partner, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) követelte. A kereszténydemokraták szerint Grossnak nem sikerült hitelesen tisztáznia, honnan volt 1999-ben pénze egy prágai luxuslakásra, s felesége vállalkozásai is állítólag zavarosak.

"Nem engedek a nyomásnak, amely a sikeres kormány bukását eredményezné. Sem én, sem a feleségem nem sértettünk meg semmiféle törvényt" - jelentette ki Gross. "Ha lemondanék, azt egyfajta bűnbeismerésnek lehetne felfogni. Ez nem lenne igaz" - jegyezte meg a kormányfő pártelnök.

Megerősítette, hogy miniszterelnöki megbízatása idejére felesége abbahagyja vállalkozásait.

A kereszténydemokraták már a csütörtöki koalíciós találkozón részben visszakoztak, s megállapodás született, hogy a CSSD húsvéti országos tisztújító kongresszusáig nem fogják Gross távozását követelni, s a szociáldemokratákra bízzák a helyzet megoldását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nem zárultak le a viták a cseh kormánykoalícióban

Stanislav Gross kormányfő, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke pénteken találkozott Miroslav Kalousekkel, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnökével, s megállapodtak abban, hogy szombaton összeül a koalíciós tanács és megbeszélik a helyzetet. Ezúttal a kereszténydemokrata vezető már nem bírálta a miniszterelnököt.

Hét nap

CSEH KORMÁNYGONDOK

Kormányválsággal fenyegető helyzetet teremtett Prágában az a botrány, amely Stanislav Gross cseh szociáldemokrata...

hvg.hu Gazdaság

A lengyelek és a csehek is megelőznek minket

Csehország és Lengyelország is megelőzi hazánkat azon a ranglistán, amelyet az Economist Intelligence Unit (EIU) állított össze a multinacionális cégek IT, ügyfélszolgálati és könyvelési központjainak kihelyezése szempontjából legvonzóbb célországokról. A listát Kína és India vezeti.

MTI Világ

Öt évet kapott a volt cseh pénzügyminiszter

Ivo Svoboda, a Zeman-kormány volt szociáldemokrata pénzügyminisztere, még a Liberta cég vezetőjeként, a vállalat magánosításánál elkövetett visszalésekért öt év letöltendő szabadságvesztést kapott.

Kiraboltak egy kerekesszékest Hódmezővásárhelyen

Kiraboltak egy kerekesszékest Hódmezővásárhelyen

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából