szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok és az EU olajválságot idézhet elő, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak az iráni nukleáris program ügyében - figyelmeztetet Haszán Rohani, az iráni nukleáris program vezetője.

Rohani kijelentette, hogy egy olajválságnak éppen Európa és Amerika lenne az első számú vesztese. "Az ENSZ BT-hez utalni az iráni nukleáris dossziét annyi, mint a tűzzel játszani. Európa számára ez politikai öngyilkosság lenne" - mondta az iráni politikus. Véget vetnek az EU-val folytatott tárgyalásoknak, ha az iráni urániumdúsító program leállítását akarják. Rohani emlékeztetett arra, hogy ezt az engedményt már februári berlini és párizsi tárgyalásai során is kizárta.

Ennek ellenére az iráni vezető reményét fejezte ki, hogy az európaiakkal sikerül megállapodni, de figyelmeztette az Egyesült Államokat, ha megakadályozza a megegyezést, azzal kockára teszi az egész közel-keleti térség stabilitását.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia december óta tárgyal Iránnal. Az uniós trojka "objektív garanciákat" várna el Teherántól nukleáris tevékenységének tisztán békés, polgári jellegét illetően, cserébe a nukleáris, technológiai és kereskedelmi együttműködésért, valamint politikai és biztonsági párbeszédért.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy atombomba gyártására törekszik, és a Biztonsági Tanácshoz akar fordulni az ügyben, esetleges nemzetközi szankciók bevezetéséért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Irán tagadja, hogy katonai célra alkalmazna nukleáris technológiát

Irán nukleáris technológiájáról faggatta Kamal Harazi iráni külügyminisztert a Klubrádió Kontra című műsorában Orosz József. Harazi cáfolta, hogy országa nukleáris fegyvert fejlesztene ki, ám nem válaszolt világosan arra, Teherán miért szerzett be atombomba előállításához szükséges technológiákat.

MTI Világ

Amerikai kémrepülők Irán felett?

"Sem a hadsereg, sem a hírszerzés és tudomása szerint más kormányügynökség sem folytat ilyen tevékenységet. Ám nem nyilatkozhatok az egész amerikai kormány nevében" - mondta Larry DiRita, a Pentagon szóvivője.

Fókuszban

Dúsító Irán

Szabad kezet kaphatnak az ENSZ-szakértők az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzése során - erősítette meg hétfőn budapesti látogatásán Kamal Kharazzi iráni külügyminiszter, igyekezve kimozdítani a holtpontról a perzsa állam nukleáris programjáról az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat.

Hét nap

OROSZ-IRÁNI ATOMALKU

Vasárnap a dél-iráni Busernél épülő atomerőműben aláírták a nukleáris fűtőanyag szállításáról régóta tervezett...

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó

Elvette a kormány a helyi tömegközlekedés állami támogatását is a településektől

Elvette a kormány a helyi tömegközlekedés állami támogatását is a településektől

3,4 milliárd forintot ad az állam Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére

3,4 milliárd forintot ad az állam Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére