szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öngyilkosságot követett el Jurij Kravcsenko volt ukrán belügyminiszter pénteken, röviddel azelőtt, hogy meg kellett volna jelennie kihallgatásra az ukrajnai főügyészségen a Gongadze-ügyben.

Kravcsenko hátrahagyott búcsúlevelében a volt ukrán államfőt, Leonyid Kucsmát és környezetét vádolta - jelentette pénteken az Interfax hírügynökség és az NTN ukrán magántelevízió meg nem nevezett igazságügyi forrásokra hivatkozva részletek ismertetése nélkül. Ezen források szerint Kravcsenko azt írta: azért végez magával, hogy családját megkímélje a támadásoktól.

Kravcsenko holttestét Kijevhez közeli hétvégi házában találták meg. A nyomozást végző operatív csoporttól származó közlés szerint a volt belügyminiszter reggel 8.45 körül főbe lőtte magát.

Később Pjotr Koljada, belügyminiszter-helyettes arról számolt be, hogy Kravcsenko fején két golyótól származó sérülést fedeztek fel. 

Julija Timosenko ukrán kormányfő kijelentette, ha Kravcsenko valóban önkezével vetett véget életének, akkor ez azt jelenti, hogy félt a Gongadze-gyilkosság kapcsán történtekért. Ha pedig nem öngyilkosság volt, akkor szerinte az újságíró megölésével kapcsolatos információk eltitkolására irányuló gyilkosság történt.

Georgij Gongadzét, az Ukrainszka Pravda című lap internetes változatának vezetőjét 2000 őszén gyilkolták meg. Az akkori elnököt, Leonyid Kucsmát és rendszerét, a legmagasabb posztokon tapasztalható korrupciót élesen bíráló újságíró meggyilkolásának megrendelésével az akkori ellenzéki (ma hatalmon lévő) pártok Kucsmát gyanúsítják. Kucsma belügyminiszteréről, Jurij Kravcsenkóról is azt állítják, hogy köze volt az ellenzéki újságíró brutális meggyilkolásához. 

Szvjatoszlav Piszkun ukrán főügyész szerdán jelentette be, hogy megoldották a Gongadze-ügyet, azaz megtalálták a gyilkosokat és kiderítették a felbujtó személyét. Kedden őrizetbe vettek két személyt, akik közvetlenül részt vettek a
brutális gyilkosságban. "A gyilkosok bűnös parancsot hajtottak végre. Tudjuk, ki adta ki ezt a parancsot" - mondta Piszkun, de nem árulta el, hogy kit gyanúsítanak a gyilkosság megrendelésével. Viszont jelezte, hogy a Leonyid Kucsma elnökségének idején belügyminiszteri posztot betöltő Jurij Kravcsenkót péntek délelőtt kívánják kihallgatni.

Kucsma péntek este azt állította, hogy tiszta a lelkiismerete, és a jövő héten kész tanúvallomást tenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fókuszban

Jönnének az ukránok

Egyetlen kívülállóként kapott meghívást a keddi NATO-csúcsra Viktor Juscsenko ukrán államfő, aki az észak-atlanti...

Hét nap

ÚJ UKRÁN KORMÁNY

A független Ukrajna történetében példátlan szavazattöbbséggel, a minimálisan szükséges 226 helyett 373 vokssal...

„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”

„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”

A CEU rektora szerint az SZFE-vel azt folytatja a hatalom, amit velük elkezdett

A CEU rektora szerint az SZFE-vel azt folytatja a hatalom, amit velük elkezdett

Wladár Sándor maradt az úszöszövetség elnöke

Wladár Sándor maradt az úszöszövetség elnöke