szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tüntetők akadályozták meg szombaton Eörsi Mátyást Kolozsváron abban, hogy megtartsa előadását a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE). Az SZDSZ-politikus sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Gyurcsány Ferenc március 15-re Erdélybe tervezett látogatásával kapcsolatos értesülést.

Az SZDSZ országgyűlési képviselője szombaton délután Kolozsvár és a tágabb régió perspektívái az Európai Unióban címmel akart előadást tartani az EMTE központi székhelyén, ám mintegy húsz-harminc személy elállta az útját a terem bejárata előtt. Eörsi Mátyás megpróbált utat törni magának a tiltakozók között, ami miatt kisebb lökdösődés támadt, de tettlegességre nem került sor.

A tiltakozókat a magyar politikus mellett a vendéglátó Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora, a szövetség platformjaként működő Szabadelvű Kör elnöke próbálta jobb belátásra bírni, sikertelenül. Közben a tüntetők tiltakozó jelszavakat skandáltak, és azt kiabálták a vendég felé, hogy december 5-én, a kettős állampolgárságról tartott magyarországi népszavazás után ők is úgy érezték magukat, mint most Eörsi.

A részvevőknek osztogatott szórólapokat a tüntetők a magyar politikusnak is átadták. Az egyiket Juhász Péter  kolozsvári magyar írta alá, amelyben arra kérte az érdeklődőket, gondolják meg magukat, hogy részt vesznek-e az előadáson, hiszen ily módon  legitimálják ennek a magyarellenes politikusnak a mondanivalóját. A szórólap szerint  Eörsi Mátyás "nemcsak tetteivel, de nyilatkozataiban is megtagadta a magyar nemzetet", s  Eörsi Mátyás "még Funarnál is több kárt okozott a kolozsvári magyarságnak". 

Az EMTE székhelye előtti tiltakozás miatt az előadást végül Eckstein-Kovács Péter kolozsvári szenátori irodájában tartották meg. 

Eörsi Mátyás az incidenssel kapcsolatban elmondta: sajnálattal vette tudomásul,
hogy a tiltakozók erőszakot alkalmaztak. Emlékeztetett rá, hogy Kolozsváron két előadást tartott a népszavazásról, az egyik előadás közönsége nem értett egyet érveivel, a másik előadás szabadelvűekből álló közönsége pedig elfogadta mondanivalóját.  Meg kell hallgatni egymást, erre most nem kerülhetett sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Népszavazás: kettős eredménytelenség

A szavazókörök 98 százalékos feldolgozása mellett a kórházprivatizáció leállítását az összes választópolgár közel 24 százaléka támogatta, míg a kettős állampolgársági kérdésben az igenek aránya nem éri el a 19 százalékot.

hvg.hu Világ

Mini Máért Szabadkán a kettős állampolgárságról

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kezdeményezésére csütörtökön és pénteken Szabadkán tartják a határon túli magyarság képviselőinek találkozóját. Erre az összejövetelre az anyaországi pártok és tisztségviselők nem kaptak meghívást, mert a határontúliak előbb maguk szeretnék kidolgozni álláspontjukat a kettős állampolgárság ügyében.

MTI Itthon

A határontúliak nem mondanak le a kettős állampolgárságról

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) határon túli tagszervezetei vezetőinek szabadkai tanácskozása zárónyilatkozat elfogadásával ért véget, amely felszólítja a magyar Országgyűlést, hogy alkosson olyan törvényt, amely lehetővé teszi a határon túli magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését lakóhelyük elhagyása nélkül.

Motorossal ütközött egy autó a XVIII. kerületben

Motorossal ütközött egy autó a XVIII. kerületben

Duma Aktuál: Matolcsy eltalálta, hogy mekkora növekedés lesz, csak az előjelét nem

Duma Aktuál: Matolcsy eltalálta, hogy mekkora növekedés lesz, csak az előjelét nem

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert