szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olasz titkosszolgálatok kizártnak tartják, hogy az iraki fogságból éppen kiszabadult Giuliana Sgrena olasz újságírónőt szállító járműnek csapdát állított volna az amerikai hadsereg - írta vasárnap az Il Messaggero olasz napilap. Az olasz politikusok vizsgálatot követelnek az ügyben.

"Az amerikaiak soha nem öltek volna meg szándékosan egy olasz titkosügynököt, veszélyeztetve ezzel az olasz és az amerikai hírszerzés közti együttműködést" - mondták a lapnak olasz hírszerzési források. Az újságírónő egy hónappal ezelőtt esett fogságba Irakban, a szélsőségesek pénteken engedték őt szabadon. A bagdadi repülőtér felé tartó gépkocsijára tüzet nyitottak amerikai katonák egy útlezárásnál. Az őt kísérő titkosügynökök egyike életét vesztette, Sgrena és egy másik ügynök - olasz források szerint két ügynök - megsebesült.

Olasz tüntető: "Szégyelld magad
Bush!"
© AP
Az újságírónő élettársa szombaton szándékossággal vádolta az amerikai hadsereget. Szerinte az emberrablók előre figyelmeztették Sgrenát, hogy az amerikaiak majd el akarják hallgattatni őt, attól tartva, hogy olyan információk birtokában van, amelyeket nem akarnak, hogy napvilágra kerüljenek. Ha az amerikaiaknak valamilyen okuk lett volna arra, hogy megöljék az újságírónőt, irakiakat béreltek volna fel a "piszkos munkára" - folytatja a lap, ugyanazon források alapján. Az Il Messaggero megjegyzi azt is: nem valószínű, hogy az olasz szolgálatok anélkül kezdtek volna hozzá a túszszabadításhoz, hogy tájékoztatták volna amerikai kollégáikat.

Az 56 éves Sgrena az Il Manifesto olasz szélsőbaloldali lap munkatársa, tapasztalt haditudósító, az Irak elleni amerikai invázió következetes ellenzője, aki könyvet írt a háborúnak az iraki népet sújtó következményeiről. Elrablásakor éppen riportot akart készíteni azokkal a fallúdzsai menekültekkel, akik az amerikai bombázások elől Bagdadba menekültek és a főváros egyik mecsetjében húzták meg magukat.

Az olaszok vizsgálatot követelnek (Oldaltörés)

Az olasz tiszt holttestét és a két sebesültet szombaton szállították haza Rómába két külön géppel, a koporsó repülőtéri fogadtatásánál jelent volt Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő, míg a sebesülteket Silvio Berlusconi kormányfő üdvözölte Ciampino katonai repterén. Ciampi nyilatkozatában egyértelműen leszögezte: az Egyesült Államoknak most egyértelműen tisztázniuk kell az ügyet. Minden olasz azt várja, hogy e fájdalmas és tragikus ügyet illetően tiszta vizet öntsön a pohárba az Egyesült Államok.

Romano Prodi volt kormányfő, az olasz balközép ellenzék vezére sokkal markánsabban fogalmazott, mint mondta, Olaszországnak joga van az igazságra e háborús tragédia kapcsán, s míg a jogi igazság kiderítése a bírák dolga, a politikai igazság kiderítése a politikusoké, s mindez ismét elkerülhetetlenül napirendre tűzi az iraki olasz csapatok kivonásának ügyét. Az olasz újságírónő szabadulását 57 millió olasz várta, óhajtotta és remélte, s most ugyanennyien várják a minden részletre kiterjedő vizsgálatot és magyarázatot. Piero Fassino, a Baloldali Demokraták vezetője az incidenst "fatális tévedésnek és sorscsapásnak" minősítő Gianfranco Fini külügyminisztert bírálta, kijelentve: a sors nem tud lövöldözni, s talán választ lehetne kapni arra a kérdésre is, milyen a szövetségesek együttműködése és akcióik koordinálása Irakban. Oliviero Diliberto, az ortodox kommunisták (PDCI) első embere pedig egyszerűen közölte, hogy egy szót sem hisz az amerikai magyarázatokból, hiszen katonáik gátlástalanul lövöldöznek mindenkire, s ezt igyekeznek most leplezni minden eszközzel. 

Az olasz törvényhozás alsóháza titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának elnöke, Enzo Bianco is "erős kétségeit" hangoztatta az első amerikai magyarázatok kapcsán, miszerint az olaszok járműve a felszólítások ellenére sem állt meg. Fini külügyminiszter kedden, Berlusconi kormányfő szerdán tájékoztatja a törvényhozást a bagdadi incidens körülményeiről. Nicola Calipari olasz belbiztonsági tiszt a római orvosszakértők szerint azonnal életét vesztette fejlövése következtében, az orvosok már nem segíthettek rajta. A római örökmécsesnél felravatalozott holttesténél - a temetést hétfőn tartják - már eddig is olaszok ezrei rótták le kegyeletüket olasz lobogókkal, de a békemozgalom szivárványszínű zászlaival is.
 

Semmi nem indokolta az amerikai tüzet (Oldaltörés)

A vállán megsebesült 56 éves Giuliana Sgrena hétvégi tv-nyilatkozatában nem zárta ki, hogy kifejezetten ő lehetett a célpontja az amerikaiak tüzének. "Mindenki tudja, hogy az amerikaiak nem pártolják a túszok kiszabadítását célzó tárgyalásokat, éppen ezért nem látom okát, miért kellene kizárni a lehetőséget, hogy én voltam a célpontjuk" - mondta a sebesült újságíró. Sgrena megerősítette, hogy nem tér vissza Irakba, mivel "nincsenek meg a feltételek az információk gyűjtésére". Elrablóira utalva megjegyezte, hogy e fegyveresek minden külföldit kémnek feltételeznek. "Nincs tudomásom arról, hogy fizettek-e értem váltságdíjat, vagy sem, de elrablóim bocsánatot kértek tőlem közvetlenül szabadon engedésem előtt" - mondta Sgrena.
 
Az olasz lapok napok óta arról írnak, hogy a római kormány tekintélyes váltságdíjat fizetett ki a túsz szabadságáért cserébe. A kiszabadult olasz nő szerint a bagdadi repülőtér felé tartó autójuk nem haladt túl gyorsan, ezt a körülmények nem is tették lehetővé. Teljesen váratlanul nyitottak tüzet rájuk, s hiába próbálták minden módon jelezni, hogy olaszok utaznak a járműben, tovább lőttek rájuk. Sehol a közelben nem volt ellenőrzőpont ezen az útszakaszon, egy amerikai járőr nyitott tüzet szinte azonnal, amint hatalmas fényszórójával bevilágította a gépkocsit. 

Sgrenát és a sebesült olasz titkosügynököt az orvosi vizsgálatok után kikérdezték a vizsgálóbírák is, akik a hétvégén "szándékos emberölés" ügyében rendeltek el nyomozást. Az amerikai tüzet túlélő olaszok egyértelműen azt a tanúvallomást tették, hogy semmi sem indokolta a rájuk nyitott tüzet, gépjárművük az előírásoknak és a körülményeknek megfelelően haladt a repülőtér irányába. Szavaik szerint folyamatosan kapcsolatot tartottak, jelezték helyzetüket a bagdadi olasz nagykövetségnek. Giuliana Sgrena mindezt lapja, az Il Manifesto vasárnapi számában megjelent írásában is  megerősítette.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Világ

Bush szánja-bánja

Az amerikai elnök telefonon felhívta Silvio Berlusconi olasz kormányfőt és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egy iraki ellenőrző pontnál amerikai katonák lelőtték az olasz titkosszolgálat egyik ügynökét és megsebesítették Giuliana Sgrena kiszabadult olasz túszt.

MTI Világ

Meg akarták ölni az olasz újságírónőt?

Szándékossággal vádolja az iraki fogságból kiszabadult olasz újságírónő, Giuliana Sgrena élettársa azokat az amerikai katonákat, akik golyózáport zúdítottak az asszonyt a bagdadi repülőtérre szállító gépkocsira.

A borászat és az olívatermelés miatt pusztulnak a veszélyeztetett madarak élőhelyei

A borászat és az olívatermelés miatt pusztulnak a veszélyeztetett madarak élőhelyei

A vírushelyzet miatt szünetel a nemzetközi személyszállítás Szerbia és Magyarország között

A vírushelyzet miatt szünetel a nemzetközi személyszállítás Szerbia és Magyarország között

Mire jók a zsiráfok foltjai?

Mire jók a zsiráfok foltjai?