szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szíria már hétfőn megkezdi Libanonban állomásozó csapatai átcsoportosítását a Bekaa-völgy irányába - közölte vasárnap Abdelrahim Murad libanoni ügyvezető védelmi miniszter. Javier Solana pontos menetrendet szeretne látni.

A politikus Bejrútban tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy a csapatmozgás közvetlenül a szíriai-libanoni legfelső tanács hétfőn Damaszkuszban tartandó ülése után indul meg. A legfelső tanácsnak tagja a két ország államfője, miniszterelnöke, külügy- és hadügyminisztere.

Emile Lahud libanoni és Bassár el-Aszad szíriai elnök a Libanonban - 1976 óta - állomásozó szíriai erők két ütemben történő kivonulásának módozatait vitatja majd meg. Basszár el-Aszad szombaton parlamenti beszédében közölte, hogy Damaszkusz két ütemben átcsoportosítja Libanonban lévő csapatait keletre, a Bekaa-völgy irányába, majd pedig a szíriai határra.

Az elnök ugyanakkor nem határozott meg menetrendet a kivonulásra, csupán annyit közölt, hogy a kérdésről az elkövetkező napokban a libanoni vezetéssel folytat egyeztetést.

Minél előbb pontos menetrendet szeretne látni a szíriai csapatok Libanonból történő kivonására Javier Solana, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy vasárnap kiadott közleménye szerint. Solana "érdeklődéssel vette tudomásul" Basszár el-Aszad szíriai elnök bejelentését, miszerint két lépésben átcsoportosítják a Libanonban állomásozó szíriai csapatokat a szíriai határ irányába, ugyanakkor kijelentette: az EU az 1559-es számú ENSZ biztonsági tanácsi határozat "maradéktalan végrehajtását" szeretné látni.

"Ez magába foglalja a Libanonban tartózkodó külföldi katonai erők és titkosszolgálatok teljes kivonását" - szögezi le a Brüsszelben kiadott közlemény.
Felhívja a szíriai és a libanoni hatóságokat, hogy "a lehető legrövidebb időn belül állapítsák meg a kivonulás menetrendjét és mechanizmusát", egyúttal megerősíti az EU támogatását egy független, szuverén és teljes egészében demokratikus Libanon" iránt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Libanon: Szíria nem ki-, hanem csak átvonul

Szíria átcsoportosítja Libanonban állomásoztatott csapatait keletre, a határ térségébe, és nem zárkózik el teljes kivonásuk elől sem - jelentette be Bassár el-Aszad elnök.

MTI Világ

Beláthatatlan fejleményektől tart a szíriai értelmiség

A Libanonban állomásozó szíriai csapatok kivonására szólította fel Bassár el-Aszad elnököt szíriai értelmiségiek egy csoportja, hogy - mint megfogalmazták - el lehessen kerülni bizonyos "veszélyes, beláthatatlan fejleményeket".

MTI Világ

Szíria kész kivonni katonáit Libanonból

Az amerikai és francia nyomástól szorongatott Szíria jelezte, szándékában áll kivonni csapatait a szomszédos Libanonból, de nem közölte, hogy mikor. A libanoni kormány feje úgy vélekedett, hogy destabilizálná hazáját, ha olyan gyors ütemben vonnák ki onnan a szíriai csapatokat, amilyenben az Egyesült Államok követeli.

MTI Világ

Kofi Annan: Szíria vonuljon ki!

Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön felszólította Szíriát egy televíziós interjúban, hogy áprilisig vonja ki csapatait Libanonból.

Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé

Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé

Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek

Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek

Matolcsy: "Az emberiség történetében új korszak, Eurázsia kora következik"

Matolcsy: "Az emberiség történetében új korszak, Eurázsia kora következik"