szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közel kétmilliárd koronát juttat az állam az idén a szlovákiai egyházaknak, de jövőre ennél is több pénzt kapnak.

A pénzügy-minisztérium szóvivőjének közlése szerint az egyházak idén már nem csak a kulturális tárca révén jutnak állami támogatáshoz, hanem további egymilliárd koronát meghaladó összeget kapnak az oktatási tárcától is.

A kulturális minisztérium tételesen 888,5 millió koronát juttat az egyházi alkalmazottak, papok, lelkészek fizetésére és az egyház központi intézményeinek fenntartására. Ezen túlmenően az egyházi iskolák működtetésére 1,064 milliárd koronát kapnak az oktatási tárcától, de az építésügyi és vidékfejlesztési tárcától is kétmilliót meghaladó támogatás jár nekik egy mostantól hatályos törvény szerint.

A következő év januárjától ennél is több pénzhez jutnak az egyházak és a vallási közösségek, mert a kulturális tárca már előterjesztette az egyházi alkalmazottak béreinek rendezését célzó törvénymódosítás tervezetét. Ennek értelmében az érintettek fizetését - az értékcsökkenés okozta veszteségeket kiegyenlítendő - azonos ciklusokban és azonos százalékarányban igazítják hozzá a közalkalmazottak fizetéséhez. Ez utóbbi rendszeres valorizációja egy korábbi jogszabály értelmében már régebben kötelező.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Takarékoskodni kényszerülnek a németországi egyházak

Lelkipásztori és szociális szolgáltatásaik szűkítésére kényszerülnek a hagyományos németországi egyházak az elkövetkező években a csökkenő egyháziadó-bevételek, az egyházból való kilépések, valamint a demográfiai helyzet alakulása következtében.

Gazdaság

Egyre több adófelajánlást kap a katolikus egyház

Az előző évihez képest 16,94 százalékkal nagyobb összeget, 2 milliárd 178 millió forintot ajánlottak fel az adózók személyi jövedelemadójuk 1 százalékaként az idén a katolikus egyháznak - közölte Veres András püspök csütörtökön.

Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány

Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány

Szokatlan baleset Csehországban: Egy rakomány cukorrépa temetett be egy autót

Szokatlan baleset Csehországban: Egy rakomány cukorrépa temetett be egy autót

A magyarok közel felét anyagilag hátrányosan érintette a járvány

A magyarok közel felét anyagilag hátrányosan érintette a járvány