szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A "szupergazdagok" még a korábbinál is gazdagabbak lettek 1997, a Tony Blair vezette munkáspárti kormány hatalomra jutása óta - állítja hétvégi számában a New Statesman című brit baloldali hetilap, hivatalos statisztikai adatokra hivatkozva.

A britek leggazdagabb 1 százalékának - ez 600 ezer személyt jelent - összvagyona hat év alatt megkétszereződött és elérte a 797 milliárd fontot (272 billió forint), ami a nemzeti vagyon 23 százalékával ér fel (a hat évvel ezelőtt általuk birtokolt rész 20 százaléknak felelt meg). Tony Atkinson oxfordi egyetemi tanár szerint, aki a jövedelmi különbségek elismert szakértőjének számít, a britek leggazdagabb 1 százaléka 1930 óta még sohasem rendelkezett a nemzeti vagyon ekkora részével. Ezzel szemben a szegényebb 50 százalékra a nemzeti vagyon tortájából jutó rész ugyanebben az időszakban 10 százalékról 5-re csökkent.

A New Statesman többek között azzal magyarázza a tendenciát, hogy az adórendszer a tehetőseknek kedvez. A helyi adókat és az ÁFÁ-t is figyelembe véve a britek leggazdagabb 20 százaléka jövedelmének 34 százaléka jut az államkasszába, viszont a legszegényebb 20 százalék bevételeinek 42 százalékát viszi el az adó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Harc a leggazdagabbak top 100-áért

Saját, a száz legvagyonosabb magyart felsoroló összeállítással áll elő decemberi számában a Manager Magazin. A top 100-at a Ringier - a Magyar Hírlap tulajdonosa - ugyanakkor az idén is kiadja. Az összeállításra a hvg.hu értesülései szerint öten is „pályáztak”.

BBC Gazdaság

A leggazdagabb fiatalok Európában

A brit tinédzserek rendelkeznek a legtöbb pénzzel Európában – derül ki a Datamonitor piackutató cég legfrissebb felméréséből. A brit fiatalok átlagosan kétszer annyi pénzt költenek el, mint olasz, vagy spanyol társaik.

Gazdaság

Egyre gazdagabb a 400 leggazdagabb

Egyre gazdagabb a 400 leggazdagabb. Kiadta idei listáját a világ leggazdagabb embereiről a Forbes magazin. A vagyonok egyre növekszenek, a listán szereplők 78 százaléka már dollármilliárdos, a csúcs pedig eléri a trilliárdot. A meglepetés idén is elmaradt, Bill Gates továbbra is első.

MTI Világ

Őrizetben a világ egykor leggazdagabb embere

Csalások gyanújával őrizetbe vették csütörtökön Japánban Cucumi Josiaki pénzmágnást, akit a Forbes Magazine 1987-től négy éven át a világ leggazdagabb embereként tartott számon.

Mikor kell az áfát hozzáadni az árhoz?

Mikor kell az áfát hozzáadni az árhoz?

Amerikai nagykövet: A kétoldalú kapcsolatok nem is lehetnének jobbak, Trump mesés, fantasztikus, csodálatos elnök volt

Amerikai nagykövet: A kétoldalú kapcsolatok nem is lehetnének jobbak, Trump mesés, fantasztikus, csodálatos elnök volt

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben