szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagyszabású iraki-amerikai hadművelet kezdődött a lázadók felkutatására Szamarra térségében, ahol állítólag a jordániai Abu Muszab az-Zarkávi terrorista vezér rejtőzik - közölte az iraki belügyminisztérium egyik tisztségviselője.

"Olyan értesülések birtokába jutottunk, hogy Zarkávi (az iraki fővárostól 125 kilométerre északra fekvő, szunniták lakta) Szamarrában vagy környékén bujkál, és a most folyó hadművelet célja ennek ellenőrzése" - mondta egy neve elhallgatását kérő belügyminisztériumi tisztségviselő. Hozzátette, hogy mostanáig 66 gyanúsítottat fogtak el és céljuk a fegyveres csoportok vezéreinek kézre kerítése.

A Zarkávi vezette csoport véres merényletek hosszú sorát vállalta Irakban Szaddám Huszein elnyomó rendszerének 2003 áprilisában történt megdöntése óta. A jordániai férfi az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki főnöke és az Egyesült Államok 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. "A hadművelet, amely egy héten át fog tartani, 250 gyanúsított elfogását célozza, akik hét különböző fegyveres csoportnak dolgoznak" - jelentette ki Abdallah Dzsabara tábornok, a Szamarrát is magában foglaló Szaláheddín tartomány alkormányzója.

"A fegyveresek minden nappal többen vannak. Elkezdtek ellenőrzésük alá vonni hét kisebb települést Szamarra közelében" - toldotta meg. Az amerikai hadsereg megerősítette a folyamatban lévő hadműveletről szóló híreket. "Iraki belügyi osztagok tagjai a hétvégén akciót indítottak a szamarrai felkelők megsemmisítésére vagy elfogására" - közölte Richard Goldenberg parancsnok, a térség biztonságáért felelős 42. gyalogos hadosztály szóvivője. Hozzáfűzte, hogy amerikai katonák segítenek az irakiaknak és egy tucatnál több személyt vettek már őrizetbe, illetve fegyvereket foglaltak le.

"A belügyminiszter, Falah an-Nakíb szombaton titokban Szamarrába (szülővárosába) látogatott, valószínűleg ez magyarázza a fegyveres elemek elleni hadműveletet Szamarrában, Duluíjában és Isakiban" - mondta egy helyi önkormányzati forrás. A Szamarrában szombaton elrendelt kijárási tilalmat másnap sem oldották fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Elfogták Zarkávi csoportjának két vezetőjét

Elfogták a jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezérnek a nyugat-iraki al-Anbár tartományban és annak székhelyén, Ramádiban működő sejtjének két vezetőjét - jelentette be az amerikai tengerészgyalogság.

MTI Világ

Véres merénylet Irakban

Öngyilkos merénylet következtében száztizenöt ember vesztetett életét, száznegyvennyolc pedig megsebesült Hillában. Ez volt a legvéresebb merénylet azóta, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció 2003 áprilisában megbuktatta Szaddám Huszein iraki diktátort és rendszerét.

Világ

Jordán bíróság előtt Zarkávi terrorista társai

Jordániai kormányzati és helyi amerikai célpontok elleni vegyi támadás előkészületének vádjával szerdán megkezdődött - a jelenleg Irakban tartózkodó - Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezér kilenc feltételezett társának büntetőpere Ammánban.

MTI Világ

Elfogták Zarkávi egyik helyettesét

Kézre került a legveszélyesebb iraki terrorista vezér helyettese, aki a kormány hétfői bejelentése szerint a legvéresebb pokolgépes merényleteknek, így a bagdadi ENSZ-központ felrobbantásának a fő szervezője volt.

MTI Világ

Megölték Zarkávi helyettesét

Az iraki biztonsági erők megölték Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezér egyik helyettesét, aki feltehetőleg kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Világ

Zarkávi a síiták elleni harcra buzdít

Kíméletlen harcot ígért vasárnap az iraki választások ellen egy interneten közzétett hangfelvétel, amelyen állítólag Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezér hangja hallható.

MTI Itthon

Magyarország 100 ezer euróval támogatja az iraki NATO-kiképzést

Magyarország százezer euróval járul hozzá a NATO iraki kiképző missziójához, ezzel egészítve ki az eddig is ismert támogatást, azaz a kiképzéshez felajánlott egy századot és az iraki fegyveres erőknek szánt 77 harckocsit - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a katonai szövetség brüsszeli csúcsértekezletén.

Spiró: A kormány magát az államot számolja fel

Spiró: A kormány magát az államot számolja fel

A saját rokonait ülteti a miniszteri székekbe Srí Lanka új elnöke

A saját rokonait ülteti a miniszteri székekbe Srí Lanka új elnöke

A Lánchíd zebrát kap az új közbeszerzés szerint

A Lánchíd zebrát kap az új közbeszerzés szerint