szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár egy mutáns vírus, az al-Kaida az elmúlt év során képes volt alkalmazkodni a felszámolására irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez, még megfoghatatlanabb, még veszélyesebb lett – vélik a szakértők.

© AP
Egy évvel a Madridban március 11-én véghez vitt merénylet után az iszlamista szervezet két arcot mutat: egyrészt tapasztalt terroristák, a Nyugat ellen vívott dzsihád évei alatt megedződött emberek kemény magjának képét, másrészt Oszama bin Ladenhez nem közvetlenül kötődő, tehát nehezebben fellelhető, de így is súlyos fenyegetést jelentő kis csoportokét.

"Az al-Kaida soha nem volt nagyon központosított szervezet" – mondja Brian Jenkins, a Rand Corporation amerikai kutatócsoport terrorizmus szakértője. Szerinte az al-Kaida "az elmúlt 39 hónap során erőteljes nyomásnak volt kitéve s ennek hatására még jobban decentralizálódott, a helyi csoportok még inkább saját döntéseik alapján cselekszenek".

"2001. szeptember 11. óta átlagban kéthavonta követtek el merényletet, Balitól Madridig, az átlagba nem számolva bele Oroszországot és Irakot. Ez az ütem nem csökkent az iraki invázióval" - mondja Jenkins.

Az akciókat végrehajtó sejtek – amelyeket a nyugati társadalmakba egyébként jól integrált önkéntesek alkotnak, akik nem járták végig az afganisztáni kiképzőtáborokat – a madridi, a dzserbai vagy a rabati merényletekkel megmutatták, hogy képesek lecsapni úgy, hogy az elhárítók előtt évekig rejtve maradnak.

Roland Jacquard francia szakértő, a Nemzetközi Terrorizmusfigyelő Központ elnöke szerint az a gond, hogy "a történelmi vezetőket egyes helyeken felváltották ismeretlenek" (…) Még veszélyesebbé teszi a helyzetet – fűzi hozzá –, hogy számos kis helyi emír tűnt fel és verseng egymással, hogy észrevétesse magát. Nincs hosszú távú politikai stratégiájuk, ellenőrizhetetlenek, még az al-Kaida számára is".

A hálózat és a bázis (Oldaltörés)

Az angol Jason Burke, az Al-Kaida. A terror árnyéka c. könyv szerzője azt hangsúlyozza, hogy "szeptember 11-e óta az al-Kaida ideológiájának egyre intenzívebb terjedését láthattuk, ami - még akkor is, ha a szervezet akcióképessége csökkent - megkönnyítette önkéntesek toborzását".

A szakadatlanul üldözött Oszama bin Ladennek bizonyosan nincs már jelentős műveleti kapacitása - vélik a szakértők, de hozzáteszik: voltaképpen nincs is rá szüksége. "Továbbra is halálos veszélyt jelent, mert rendelkezik az övéihez hasonlatos szavak és gondolatok ihletésének iszonyatos hatalmával" - mondja Brian Jenkins. "Üzenetével, melyben egy vég nélküli szent háborúra biztat egy sátánként lefestett ellenséggel szemben, változatlanul nagy hatású kommunikátornak mutatkozik, aki képes arra, hogy híveit rávegye önmaguk feláldozására". Szeptember 11. óta 22 hangos, illetve videoközleményt rögzített, s azok nyomban körbejárták a világot.

Számos elemző, köztük a nagy tekintélyű, londoni székhelyű Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete tagjai úgy vélik egyébiránt, hogy Irak amerikai megszállása és az erőszak, amelyet maga után vont, megkönnyítette újabb emberek toborzását.

Az intézet becslése szerint ma több mint 60 országban legalább 18 ezer "dzsihádista" áll harcra készen.

A US Army War College jelentésében James Bliss amerikai ezredes 36 millió dollárra taksálja a hálózat évi költségvetését, amely összeget "iszlám jótékonysági szervezetek gyűjtései, a hálózat ellenőrzése alatt álló vállalatok működése, pénzhamisítás és bankkártya-csalások fedeznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Amerikai vérdíj az al-kaidások fejére

A Washington által leginkább keresett 14 al-Kaida-terrorista névsorát tette közé az Egyesült Államok iszlámábádi nagykövetsége pénteken egy széles körben olvasott pakisztáni lapban, dollármilliókat ígérve a nyomravezetőknek.

MTI Világ

Norvégia beszáll az al-Kaida utáni hajszába

Norvégia különleges egységeket küld Afganisztánba, amelyek részt vesznek a megbuktatott tálib rezsim híveinek és az al-Kaida terrorszervezet tagjainak felkutatásában - jelentették be kedden Oslóban.

hvg.hu Világ

Mohamedán keresztes háborút ígér az al-Kaida

Az Al-Kaida második embereként ismert Zavahiri legújabb videójában ismét megfenyegette a nyugati világot „keresztes hadjáratával”, mely a figyelmeztetés szerint több tízezer áldozattal jár majd és tönkreteszi a gazdaságot.

MTI Világ

Önmagát robbantotta fel az al-Kaida ingusföldi vezetője

Önmagával végzett az al-Kaida terrorszervezet egyik észak-kaukázusi vezetője, miután orosz kommandósok és titkos ügynökök bekerítették - jelentette be a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztályának vezetője.

Világ

Musarraf: megtörtük az al-Kaidát

A pakisztáni elnök szerint országában sikerült megtörni az al-Kaida „gerincét”, de azt továbbra sem tudja, merre van Oszama bin Laden.

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett

drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett

24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban