szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Ám azt gondolom, hogy Erdély a tolerancia és a szólásszabadság földje, és itt mindenkinek joga van a maga véleményét nyilvánosan kifejteni" - mondta Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Markó Béla megengedhetetlennek minősítette és elítélte, hogy Eckstein Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorát és Eörsi Mátyást, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) országgyűlési képviselőjét szombaton Kolozsváron erőszakot alkalmazó tiltakozók megakadályozták abban, hogy egy nyilvános fórumot megtartsanak. Markó szerint Eörsi többek között pártjának a kettős állampolgársággal kapcsolatos álláspontját kívánta ismertetni. Elítél minden olyan próbálkozást, hogy valakit politikai álláspontja kifejezésében megakadályozzanak. "Rendkívül sajnálom, hogy Kolozsváron, a Sapientia Egyetem székhelyén ilyesmi megtörténhetett" - mondta a szövetségi elnök.

Eörsi Mátyás, az Országgyűlés integrációs bizottságának szabaddemokrata-párti elnöke a múlt hét végén Eckstein Kovács Péter szenátor meghívására kétnapos látogatást tett Erdélyben. A látogatás során szombaton a Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári székhelye előtt 25-30 főnyi csoport - állítólag "a kettős állampolgársággal kapcsolatos tavaly decemberi magyarországi népszavazás eredménye fölött érzett elkeseredésében" - elállta a két politikus útját, megakadályozva, hogy Eörsi Mátyás megtartsa előadását az egyetem székhelyéül szolgáló Bocskai-házban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fókuszban

Erdélyi visszhangok

A román sajtó helyenként alig rejtett kajánsággal fogadta, hogy kudarcot vallott a magyarországi népszavazás a kettős...

MTI Itthon

A határontúliak nem mondanak le a kettős állampolgárságról

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) határon túli tagszervezetei vezetőinek szabadkai tanácskozása zárónyilatkozat elfogadásával ért véget, amely felszólítja a magyar Országgyűlést, hogy alkosson olyan törvényt, amely lehetővé teszi a határon túli magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését lakóhelyük elhagyása nélkül.

MTI Itthon

Újabb tiltakozó akciók az anyaország ellen Erdélyben

Romániai magyar lapjelentések szerint különös, ironikus "gesztussal" próbálta oldani a magyarországi népszavazás nyomán Erdélyben kialakult feszültséget a Transindex internetes portál. A médium 15 percre megtagadta a magyarországiaktól az elérést, majd azt üzente: alapvetően nem történt semmi, az élet megy tovább.

Új lobbistát igazolt a kormány, hogy jókat írjon Magyarországról az amerikai sajtóban

Új lobbistát igazolt a kormány, hogy jókat írjon Magyarországról az amerikai sajtóban

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban

Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban