szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ramus Haradinaj koszovói kormányfő számára kizárólag Koszovó függetlensége fogadható el, e cél megvalósításához pedig a térségbeli országoknak, így Magyarországnak is támogatást kell nyújtaniuk – nyilatkozta a hivatalosan Szerbia-Montenegróhoz tartozó, gyakorlatilag független országrész miniszterelnöke az MTI-nek adott interjújában.

"A koszovóiak már rég kifejezték politikai akaratukat, a függetlenség iránti igényüket. Számukra a függetlenség a megoldás, és számomra is ez az egyetlen elfogadható döntés, mert kifejezi a nép akaratát" - mondta Haradinaj.

A koszovóiak szerinte nagyra értékelik és elismerik a nemzetközi közösség érdemeit a háború befejezésében, a demokratikus, toleráns, soknemzetiségű Koszovó megteremtésében, de a tartomány jövőbeni státusának meghatározása leginkább Koszovó népére tartozik, a nemzetközi közösségnek pedig tiszteletben kell tartania a nép akaratát. Lassan hatodik éve függőben van ez a kérdés, s a miniszterelnök a tartomány lakóihoz hasonlóan választ vár végre.

A megnyerő modorú politikus - akit gerillaparancsnoki múltja miatt Belgrádban a legnagyobb háborús bűnösnek tartanak - emlékeztetett arra, hogy a koszovói válság lezárása óta sok minden történt a demokratikus társadalom és intézményrendszer kiépítésében, s erre építkezve valósulnak meg most az ENSZ-misszió és a nemzetközi szervezetek bevonásával a rendezési tervben megfogalmazott demokratikus normák.

Haradinaj cáfolta, hogy a végső cél Koszovó egyesülése lenne Albániával. "A függetlenség után elsődleges cél az európai uniós tagság lesz. Nincs más terv és igény sem" - felelte a politikus, aki szerint az önálló Koszovó ugyanolyan kapcsolatokat fog ápolni Albániával, mint bármely más szomszédos országgal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros majdnem hatmilliárdért javít ivóvízminőséget

Mészáros majdnem hatmilliárdért javít ivóvízminőséget

Gábor Zsazsa hamvai egy németországi bank széfjében vannak

Gábor Zsazsa hamvai egy németországi bank széfjében vannak

Kinevezték a polgári hírszerzés új vezetőjét

Kinevezték a polgári hírszerzés új vezetőjét