szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Önként feladta magát hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszéknek Momcsilo Perisics, a jugoszláv hadsereg egykori vezérkari főnöke, a Gyingyics-kormány volt miniszterelnök-helyettese.

A szerb kormány a múlt héten jelentette be, hogy Perisics önként feladja magát. Ő a hatodik vádlott tábornok, aki az elmúlt öt hónap leforgása alatt önszántából Hágába indult. Korábban ugyanezt tette Ljubisa Beara, Dragomir Milosevics, Vladimir Lazarevics, Milan Gvero és Radivoj Miletics.

A többi tábornokkal ellentétben Perisicset nem kísérték Hágába kormányilletékesek, s a belgrádi repülőtéren se foganatosítottak fokozott biztonsági intézkedéseket. A kormány törvényes kötelezettségével összhangban kezeskedni fog Hágánál a tábornokért, hogy a per kezdetéig szabadlábon lehessen. Perisics vádirata egyelőre titkos, a hágai ügyészség várhatóan a nap folyamán hozzá nyilvánosságra a bűnlajstromot, mihelyt a vádlott Hágába ért. A belgrádi média úgy tudja, hogy a vádiratban Szarajevó és Zágráb lövetése, illetve az 1995-ös srebrenicai mészárlás is szerepel. A tábornokot egy horvátországi bíróság távollétében húsz évi szabadságvesztésre ítélte Zára (Zadar) 1991-es bombázása miatt.

Momcsilo Perisics 1993-ban lett a jugoszláv hadsereg vezérkari főnöke, de 1998-ban menesztették, miután szembekerült Szlobodan Milosevics jugoszláv államfővel annak koszovói politikája miatt. Perisics ellenezte a hadsereg bevetését az albán lázadók ellen, s kifogásolta, hogy a rendőrség beavatkozik a katonaság parancsnoki rendszerébe. 

Nyugdíjaztatása után Perisics csatlakozott Milosevics ellenzékéhez, megalapította a Demokratikus Szerbiáért Mozgalom nevű pártját, amely tagja lett a diktatúrát megdöntő, Szerbiai Demokratikus Ellenzék nevű pártszövetségnek. Zoran Gyingyics kormányában Perisics két évig miniszterelnök-helyettes volt, mígnem a katonai hírszerzés őrizetbe vette egy amerikai diplomatával együtt egy Belgrád melletti motelben. Perisics ellen kémkedés miatt vádat emeltek, de ítélet még nem született.

Érdekes, hogy a hágai ügyészség tavaly beidézte Perisicset tanúnak a Milosevics elleni perben, a tábornok néhány napot eltöltött Hágában, de a vádlók végül elálltak meghallgatásától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A szerb hatóságok tárgyalnak Karadzic családjával

A Szerb Köztársaság hatóságai pénteken, a boszniai háború vége óta először bejelentették, hogy tárgyalnak a hágai Nemzetközi Törvényszék által népirtással vádolt Radovan Karadzic családjával arról, hogy a háborús bűnös feladja magát.

Koronavírusos az államkincstár egyik dolgozója

Koronavírusos az államkincstár egyik dolgozója

Dől a profit, ha sziesztázunk? –  Az alvás közgazdaságtana

Dől a profit, ha sziesztázunk? – Az alvás közgazdaságtana

Kétmillió forint és átlátszó a Xiaomi új tévéje

Kétmillió forint és átlátszó a Xiaomi új tévéje