szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Libanonban állomásozó szíriai fegyveres erők március végéig befejezik a visszavonulást Libanon keleti részébe, a Bekaa-völgybe, s a szíriai és libanoni katonai vezetés akkor dönti el, meddig maradnak még ott bizonyos létszámú erők - jelentették be hétfőn a szíriai fővárosban.

A bejelentés a Bassár el-Aszad szíriai és Emile Lahud libanoni államfő damaszkuszi tárgyalásai után kiadott közös közleményben szerepel. A döntést a dokumentum szerint a szíriai-libanoni főtanács hozta.

A közlemény értelmében a szíriai határ közelébe történő visszavonulás után a két ország katonai vezetői maximum egy hónapos időkereten belül megállapodnak a Bekaa-völgyben maradó erők létszámáról és ott-tartózkodásuk időtartamáról. Az időtartam meghatározása után a két kormány "megegyezik az ottmaradt erők teljes kivonásáról".

A két fél a közleményben kötelezte magát a (libanoni polgárháborút 1989-ben lezáró) taifi egyezmény és az összes idevonatkozó ENSZ-határozat, köztük a külföldi - elsősorban szíriai - csapatok kivonásáról szóló, 1559-es számú biztonsági tanácsi határozat tiszteletben tartására. Jelenleg még mintegy 14 ezer szíriai katona állomásozik libanoni területen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Libanon: Szíria nem ki-, hanem csak átvonul

Szíria átcsoportosítja Libanonban állomásoztatott csapatait keletre, a határ térségébe, és nem zárkózik el teljes kivonásuk elől sem - jelentette be Bassár el-Aszad elnök.

Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik

Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik

202 koronavírus-fertőzöttet találtak egy Veszprém megyei szociális intézményben

202 koronavírus-fertőzöttet találtak egy Veszprém megyei szociális intézményben

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt