szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint tízezer palesztin tüntetett szombaton a ciszjordániai Rámalláhban és két gázai övezeti helyszínen, harmadik palesztin felkeléssel fenyegetve arra az esetre, ha az Izrael gázai kivonulását kisiklatni akaró zsidó szélsőségesek behatolnának a muzulmánok által szent helynek tartott jeruzsálemi Mecsetek terére.

Az izraeli rendőrség a héten több ezer emberét vezényelte Jeruzsálem óvárosába az esetleges összecsapások megakadályozására, miután a szélsőjobboldali Revava (Miriád) zsidó mozgalom vasárnapra közös imát hirdetett meg a Templomhegy tetején elterülő - a zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő - Mecsetek terére, tiltakozásul a gázai övezeti zsidó telepek júliusra tervezett felszámolása ellen.

Gideon Ezra belbiztonsági miniszter az izraeli rádióban megerősítette: tartanak tőle, hogy a zsidó szélsőségesek provokációra készülnek. "Ha a cionisták megszentségtelenítik az al-Aksza mecsetet, azzal elvetik egy harmadik felkelés magvait" - jelentette ki Gázában palesztin tüntetők előtt Nizar Rajjan, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik vezetője. A palesztin tüntetők közül néhányan a Mecsetek terén lévő Sziklamecset makettjét emelték a magasba.

A legnagyobb palesztin szervezetek fegyveres szárnyai még pénteken figyelmeztették a zsidó szélsőségeseket, hogy hadüzenetnek fogják tekinteni bármiféle támadásukat az iszlám harmadik szent helyének számító Mecsetek tere ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Amerikai pénzt kapott a Hamasz?

A Hamasz palesztin szélsőséges szervezet támogatása miatt az amerikai szövetségi hatóságok vádat emeltek egy texasi székhelyű muzulmán segélyszervezet ellen. A szervezet tagadja, hogy pénzt kapott volna a segélyszervezettől.

Orbán: A középiskolák csak május 10-én nyitnak, az érettségi csak írásbeli lesz

Orbán: A középiskolák csak május 10-én nyitnak, az érettségi csak írásbeli lesz

500 millió LinkedIn-felhasználó adatát árulják a weben

500 millió LinkedIn-felhasználó adatát árulják a weben

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban