szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aggodalmának adott hangot az üzbegisztáni zavargások miatt helyi idő szerint hétfőn Kofi Annan, az ENSZ főtitkára.

A világszervezet vezetője New Yorkban közzétett nyilatkozatában az erőszakról való lemondásra szólította fel a szemben álló feleket és sürgette a nemzetközileg elismert emberi jogok tiszteletben tartását.

Az ENSZ egy kisebb kontingenst küldött a térségbe azzal a céllal, hogy segítse az Üzbegisztánból elmenekülteket. Ezzel összefüggésben Kofi Annan azzal a felhívással fordult az érintettekhez, hogy támogassák a világszervezet menekültsegélyezési akcióját.

Üzbegisztánban múlt hét pénteken újultak ki az emberi jogok durva megsértésével vádolt Iszlám Karimov elnök elnyomó rendszere elleni tiltakozások. A tüntetések hivatalos adatok szerint mintegy hetven, nem hivatalos információk alapján viszont több száz halálos áldozatot követeltek. Üzbegisztánból értesülések szerint több ezren menekültek el, elsősorban Kirgizisztánba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Felkelés tört ki Üzbegisztánban

Felkelők vonták ellenőrzésük alá péntekre virradóra Andizsán kelet-üzbegisztáni város közigazgatását. Egy fegyintézetből szabadon engedtek több mint kétezer rabot, s tíz rendőrt túszul ejtettek. Az üzbég elnök a lázadás hírére a térségbe utazott.

MTI Világ

Még forró a helyzet Üzbegisztánban

Továbbra is rendkívül feszült a helyzet az üzbegisztáni Andizsánban, ahol vasárnap hajnalra a katonák és a rendőrök szinte teljes mértékben átvették az ellenőrzést.

MTI/hvg.hu Világ

Félezer halott az üzbegisztáni Andizsánban?

Az üzbég Andizsán városban szombaton kora reggel kiújultak a harcok. A külföldi újságírók elhagyták a várost, így akadozva jönnek a hírek az országban történtekről. A halottak száma elérheti az ötszázat is. Szombat délutánra újabb településen törtek ki harcok.

MTI Világ

Újabb tűzharcok az üzbegisztáni Andizsánban

Továbbra is szórványos tűzharcok zajlottak hétfőn az üzbegisztáni Andizsánban, ahol négy nappal ezelőtt felkelés tört ki egy, iszlám radikálisok ellen indított per elleni tüntetések nyomán.

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

Mi köze az Apple-nek ahhoz, hogy leállt a kecskeméti Mercedes-gyár?

Mi köze az Apple-nek ahhoz, hogy leállt a kecskeméti Mercedes-gyár?

Boldogkői Zsolt: A járvány az oltásellenesek miatt még évekig velünk maradhat

Boldogkői Zsolt: A járvány az oltásellenesek miatt még évekig velünk maradhat