szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Többéves börtönbüntetésre, mintegy 40 milliárd lej kártérítésre (körülbelül 275 millió forintra) ítélte kedden a román legfelsőbb bíróság és semmitőszék azt a négy katonatisztet és az egyik volt pártfunkcionáriust, akiket felelősnek találtak az 1989-es forradalom kolozsvári és tordai résztvevői ellen elkövetett - 32 ember halálával járó - gyilkosságokért.

A kolozsvári tüntető tömegbe lövető Iulian Topliceanu tábornokot, a 4-es számú erdélyi román hadsereg egykori parancsnokát tíz évi börtönre, Ioachim Mogát, az egykori román kommunista párt megyei első titkárát nyolc évi elzárásra, Valeriu Burtea ezredest, a szászfenesi katonai egység parancsnokát, valamint Ioan Cocan alezredest, korábbi hadosztályparancsnokot kilenc-kilenc évi börtönre ítélték. A legsúlyosabb büntetést Ilie Dicu őrnagy kapta, akinek tizenöt esztendőt kell rács mögött töltenie.

A legmagasabb fokú román bírói testület ezzel szemben felmentette Marian Bolbos őrvezetőt, akit két évvel ezelőtt egyedüli bűnösként ítélt el az ügyben az alsóbb fokú bíróság. A legfelsőbb román igazságszolgáltatási fórum keddi ítéletével 52 forradalmár fellebbezése nyomán vizsgálta felül a korábbi enyhe, a legfőbb bűnösöket felmentő ítéleteket.

A letöltendő börtönbüntetés mellett a legfelsőbb bíróság és semmítőszék több évre megfosztotta polgári jogainak gyakorlásától Mogát, Topliceanut, Burteát és Dicut, akiket ugyanakkor nagy összegű anyagi és erkölcsi kártérítésre is köteleztek. A katonák az összesen mintegy 40 milliárd lejre rúgó pénzbüntetést közösen viselik majd a román védelmi tárcával. Megfosztották őket katonai rangjuktól is.

A forradalom idején a most elítélt személyek megtorló cselekményei miatt 1989-ben 32 személy vesztette életét Kolozsváron és Tordán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Románia: feladták magukat Ceausescu elítélt rendőrei

Önként jelentkezett a hatóságoknál az a két volt magas rangú román rendőrtiszt, akit elsőként ítéltek el a Ceausescu-rezsim idején elkövetett kegyetlenkedésekért - közölte hétfőn a Rompres román hírügynökség.

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány