szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A júliusi árvizek halálos áldozatainak száma harminc, közölte utolsó adatként Vasile Blaga román belügyminiszter. Majd hozzátette: az áradások 2,4 milliárd új lej (163,5 milliárd forint) kárt okoztak.

Háromezer lakóház összedőlt, további 25 ezer erős javításra szorul, 1300 kilométernyi országos főút rongálódott meg, 2 ezer kilométernyi utat tett tönkre a víz a településeken és 699 híd is megsérült. Több mint 300 ezer hektár termőterület, továbbá 23 ezer hektár erdő és legelő került víz alá.

A mostani kár a tavaszi áradások okozta, 1,76 milliárd új lej értékű károkhoz adódik hozzá. Az ország nyugati részét sújtó, tavaszi áradások a gabona körülbelül 1 százalékát károsították meg, a júliusi károkról még nincs összesítés.

A júliusi árvíz előtt úgy becsülték, hogy idén várhatóan 7,6 millió tonna búzát takarítanak be, közel annyit, mint a tavalyi 7,65 millió tonna, ami hároméves rekord volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

ÁRVÍZ ROMÁNIÁBAN

A hétvégi esőzések és viharok 19 romániai megyében - főként délen - az utóbbi ötven év legsúlyosabb áradását okozták...

Világ

Újabb árvíz Romániában

A Béga folyó a szerdára virradó éjszakán kilépett medréből Temes megye keleti részén, a víz elöntött több házat, gazdaságot, termőföldet és hidat - írja az Erdély.ma.

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Legkorábban 40 év múlva szabadulhat az élettársa gyerekeit halálra késelő ózdi férfi

Legkorábban 40 év múlva szabadulhat az élettársa gyerekeit halálra késelő ózdi férfi