szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor Romániában az összmagyarságra vonatkozó nézeteit terjesztette, támogatásáról biztosította az erdélyi magyarok autonómia-törekvéseit, kettős állampolgárságot kérve számukra - emelte ki a "Tusványosról" szóló beszámolóiban a román sajtó.

A román újságok többsége, pártállásukat kifejező tudósításokban, beszámolókban foglalkoztak Orbán Viktor, Markó Béla és Tőkés László Tusnádfürdőn elhangzott előadásaival, kijelentéseivel.

Az Averea szerint "Orbán Viktor álmaiban még mindig jelen van Nagy Magyarország, ha nem is jól kijelölt határokkal, de legalább nemzetként. Az elkövetkező magyarországi választások után esetleg rá váró kormányfői szék körül járó gondolataitól megszállott politikus, a legerősebb magyarországi ellenzéki politikai alakulat vezetője választási célokra használta ki a tusnádfürdői nyári iskolát, s a romániai magyar közösség radikálisai számára oly kedves értékeket - az autonómiát és a kettős állampolgárságot - népszerűsítette".

Ezzel a felütéssel indított összefoglalójában a lap, majd a továbbiakban rámutatott: "Minthogy a Fidesz vezetője számára saját hazájának jövője nem a tízmilliós lakosú Magyarországban, hanem a 15 milliós magyar nemzetben ölt testet, arra biztatta a megjelenteket, szabadságuk idején szaladjanak át Magyarországra és ottani rokonaik körében lobbizzanak, hogy szavazzanak a megfelelő választási megoldásra: saját személyére, mint olyanra, aki egyedül képes gyakorlatba ültetni ezeket a törekvéseket."

A továbbiakban a lap emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor, Magyarország volt miniszterelnöke "hagyta jóvá a magyarok státustörvényét" és "kormányzati céljai között szerepelt a kettős állampolgárság". Ámde - tette hozzá az újság - "a törvényt magát a szocialisták jelenlegi budapesti kormánya alkalmazta és módosította".

Az Adevarul és az Evenimentul Zilei Markó Béla és Tőkés László "néma párbeszédére" összpontosított rámutott, hogy bár a két erdélyi magyar vezető személyiség egy asztalhoz ült Tusnádfürdőn, de kétoldalú megbeszélésükre mégsem került sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Miről beszélt Orbán Tusnádfürdőn?

Azokkal a határon túli szervezetekkel tudunk megfelelően együttműködni, akiknek legfontosabb törekvésük az autonómia elérése – jelentette ki Orbán Viktor Tusnádfürdőn, Markó Béla RMDSZ-elnökkel folytatott megbeszélése után. A Fidesz elnöke szombaton Tőkés Lászlóval, az EMNT elnökével és Szász Jenővel, az Székely Nemzeti Tanács elnökével is megbeszéléseket tart.

Hét nap

MEDGYESSY TUSNÁDFÜRDŐN

Orbán Viktor nyomában Medgyessy Péter miniszterelnök is az erdélyi Tusnádfürdőt választotta helyszínnek, hogy a...

Hét nap

ORBÁN TUSNÁDFÜRDŐN

"Politikai értelemben ma már az egész Kárpát-medencei magyarság együtt mozog" - jelentette ki az idei, immár a...

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett