szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyosan megvertek Újvidéken két magyar fiatalt - az újabb "magyarverésről" a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) helyi szervezete tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

A párt szerint a "súlyos testi sérülésekkel járó magyarverés" szombat éjjel történt az újvidéki Bela Ladja vendéglőnél. Az éttermet elhagyó két magyar fiatalt hátulról megtámadta négy, számukra ismeretlen, szerb nyelven beszélő személy. A VMSZ szerint csak azért támadták meg őket, mert magyarul beszéltek.

Az egyik magyar fiatal eszméletét vesztette, a másiknak pedig súlyos testi sérüléseket okoztak, az illető állkapocstöréssel az újvidéki kórházba került. A támadást jelentették a rendőrségen, a hatóságok elvégezték a helyszínelést.

A VMSZ újvidéki szervezetének elnöksége közleményében a leghatározottabban elítélte a két magyar fiatal súlyos bántalmazását, amelynek egyetlen oka az volt, hogy magyarul beszéltek. A párt követeli a tettesek mielőbbi felkutatását és méltó megbüntetésüket, mert - olvasható a közleményben - "csak így lehet megállítani a magyarok elleni támadásokat, amelyek az utóbbi hónapokban mind gyakoribbak lettek".

Másfél hónap leforgása alatt ez a harmadik olyan eset a Vajdaságban, amelynek a kárvallottak magyar nemzetisége volt vagy lehetett az oka. Május végén a Szabadka melletti Palicson megvertek két magyar fiút: a sértettek azt állították, hogy magyar beszédük miatt támadtak rájuk, de a rendőrség ezt állítólag nem vette jegyzőkönyvbe. Az incidens egy nappal azután történt, hogy bezárt Palicson a Szili Katalin magyar és Predrag Markovic szerb parlamenti elnök által megnyitott első szerb-magyar toleranciatábor.Két hétre rá Temerinben vertek meg két magyar fiatalt, mert magyarul beszéltek. Ez volt talán az első eset, amikor a rendőrség hivatalos tájékoztatójában utalt arra, hogy nemzeti színezete lehetett az incidensnek. Mindkét esetben szinte azonnal előállították a tetteseket, és kihágás miatt vonták felelősségre őket

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Újabb magyarverés: ráugrottak, megtaposták

A magyar fiatalt állítólag azért verték meg, mert rámosolygott támadójára, aki azt mondta, hogy "rá még magyar nem mosolygott, és nem is fog". Támadója megütötte a fiút, aki leesett az ülésről, majd többen ráugrottak, és taposni kezdték.

Világ

EU-jelentés készül a magyarverésekről

Az Európai Unió tagországainak belgrádi nagykövetei, valamint az EU ott működő megfigyelő missziója jelentést készítenek a vajdasági atrocitásokkal kapcsolatban, és azt várhatóan az EU külügyminisztereinek következő, októberi ülése elé terjesztik.

MTI Világ

Összeállt a magyarveréseket vizsgáló EP-bizottság

Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) és Hegyi Gyula (MSZP) is helyet kapott az Európai Parlament január végén a Vajdaságba és Belgrádba utazó tényfeltáró bizottságában – közölték az EP délszláv delegációjának hétfői ülését követően.

Hét nap

KOLOZSVÁRI MAGYARVERÉS

Két magyarellenes megnyilvánulásba torkolló incidens kavarta fel a húsvét utáni napokban a közhangulatot Kolozsváron.

Világ

Már Belgrádban is téma a magyarverés

Szemlátomást Szerbiában is bevonul a köztudatba, hogy valami nincs rendjén a Vajdaságban, mivel egyre gyakrabban foglalkoznak a vajdasági magyarellenes incidensekkel.

MTI Világ

A magyarverések Tordán folytatódnak

Pattanásig feszült helyzet alakult ki a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti Tordán, miután a szomszédos település szerb fiataljai kétszer is átmentek a faluba, hogy ökölharcot vívjanak az ottani magyarokkal.

Világ

A magyarverések miatt szankciókat követel az ET

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése aggódik a vajdasági népcsoportok közötti kapcsolatok romlása miatt. Felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az etnikai indítékú incidenseket, és hozzák meg a szükséges szankciókat.

Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok

Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok

281 ezer menedékkérő kapott védelmet tavaly az EU-ban, Magyarországon 130 fő

281 ezer menedékkérő kapott védelmet tavaly az EU-ban, Magyarországon 130 fő

A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést

A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést