szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életfogytiglani börtönre ítélték kedden Amszterdamban Theo Van Gogh holland filmrendező gyilkosát.

A marokkói születésű, holland állampolgárságú Mohammed Bouyeri tavaly november 2-án előbb lelőtte Van Goghot, majd elvágta a torkát fényes nappal Amszterdam egyik forgalmas utcáján. A merénylet után kiéleződtek az etnikai-vallási ellentétek a korábban a tolerencia mintaállamaként emlegetett Hollandiában, több atrocitásra is sor került muzulmánok ellen, néhány mecsetet fel is gyújtottak.

A 27 éves Bouyerit terrorista célból elkövetett gyilkosságban találta bűnösnek a bíróság. Udo Willem Bentinck bíró indoklásában emlékeztetett arra, hogy a van Gogh elleni merénylet "súlyos félelem- és bizonytalanságérzést keltett a holland társadalomban." Theo Van Gogh, a XIX. századi festőzseni, Vincent Van Gogh Theo nevű testvérének a leszármazottja, több felkavaró hatású dokumentumfilmet is készített, amelyben az iszlám és a hollandiai multikulturális társadalom szélsőségeit ostorozta. Az egyik utolsó munkája az iszlám társadalomban élő nők alávetett helyzetére világított rá. Bouyeri azzal indokolta tettét, hogy a rendező megsértette az iszlámot, és a bíróság előtt kijelentette: hasonlóképpen cselekedne más ilyen esetben is, ha lenne még rá lehetősége. Korábban azt is kijelentette, hogy célja "harc közben meghalni, hogy hitének mártírja lehessen", és elutasította a védelemhez való jogát is.

A bíróság úgy értékelte Bouyeri magatartását, hogy nem térhet vissza a társadalomba, mert semmi megbánást nem tanúsított, és nem valószínű, hogy valaha is megváltoztatja szélsőséges nézeteit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil

Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil

Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk

Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk