szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valami elkezdődött 25 évvel ezelőtt, ami megváltoztatta a világ képét - emlékeztetett hétfőn Lech Walesa, a háború utáni első független lengyel szakszervezet, a Szolidaritás megalakulásának évfordulóján rendezett nemzetközi értekezleten, Varsóban.

Walesa, az egykori gdanski villanyszerelő, akiből azután a kommunizmus utáni Lengyelország első köztársaság elnöke lett, a néhai II. János Pál pápának tulajdonította a mozgalom megalakítását kiváltó ihletet. "Nem mondta, hogy csináljunk forradalmat, de annyira ösztönző hatása volt, hogy tisztáznunk kellett a helyzetünket... A lengyel nemzet és sok másik nemzet is felébredt" - mondta a háromnapos megemlékezés első napján, a Varsóban összegyűlt mintegy 800 személyiség előtt.
   
Solidarnosc '1980:
ők kezdték keleten
Az 1980 nyarán Gdanskban és más lengyel városokban kitört
sztrájkok vezettek a Szolidaritás megalakulásához, aminek az
ösztönző hatása kiterjedt Európa keleti felére, s végső soron a kommunista rendszerek összeomlásához vezetett.
A konferencián és a további programokban részt vesz mintegy húsz állam- és kormányfő, és olyan politikusok, mint Zbigniew Brzezinski volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Madeleine Albright volt külügyminiszter, lengyel részről többek között Bronislaw Geremek volt lengyel külügyminiszter, a Szolidaritás volt tanácsadója, a lengyel rendszerváltás vezéralakja, de ott lesz José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, magyar részről pedig hétfőtől Demszky Gábor budapesti főpolgármester, az egykori demokratikus
ellenzék aktivistája, és szerdán, a gdanski megemlékezésen részt vesz Sólyom László köztársasági elnök is.
   
Aleksander Kwasniewski lengyel elnök a konferenciát megnyitva felszólította az egységesülő Európát, hogy "tanuljon a Szolidaritás leckéjéből". Mindaddig, amíg a nemzeti önzés és a részérdekek uralkodnak, újra és újra válsághelyzetbe kerülünk.
   
Előzőleg, a lengyel parlament két házának együttes ülésén a törvényhozók megemlékeztek az 1980-as augusztusi sztrájkok több millió résztvevőjéről, azokról, akik "az első lépéseket tették a Lengyelország függetlensége felé vezető úton", Lech Walesát pedig "Lengyelország egyetemesen elismert jelképeként" méltatták.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Gorbacsov nem megy Gdanskba a Szolidaritáshoz

Az egykori szovjet reform-elnök közölte, nem megy el Lengyelországba a Szolidaritás szabad szakszervezeti mozgalom 25. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségekre. Mint mondja "nem kell túlbecsülni a hajógyári munkások szerepét".

Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari

Olaszországban kapcsolták le egy tavalyi budapesti emberrablás utolsó gyanúsítottját

Olaszországban kapcsolták le egy tavalyi budapesti emberrablás utolsó gyanúsítottját

Korábban nem publikált fotókkal emlékeztek Fülöp hercegre a királyi család tagjai

Korábban nem publikált fotókkal emlékeztek Fülöp hercegre a királyi család tagjai