szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

A 45 európai ország 400 repülőterét tömörítő ACI EUROPE a klímaváltozás kezelését célzó intézkedésekről adott ki közleményt.

A szervezet javasolja, hogy a légi szállítást is foglalják bele az EU Gázkibocsátási Kerettervébe, s a repülőterek vállalják a környezetvédelmi követelmények teljesítését „a szennyező fizet” elv alapján.

„Az ipar jelentős lépéseket tett a környezet védelme érdekében, s amennyiben nem teszünk mi is ugyanígy, 2050-re a repülőgépek lesznek a legnagyobb környezetszennyező források” - áll a közleményben. Az európai repülőterek üzemeltetőinek szemléletében jelentős változást hoz majd, ha a repülőgépipar csatlakozik a célirányos gazdasági eszköztárhoz, így például a gázkibocsátási egyezményhez.

Az Európai Bizottság által nemrég kiadott tanulmánya már elemezte, hogy miként kerülhet be az iparág a széndioxid-kibocsátással foglalkozó tervezetbe. Az elképzelések szerint a légitársaságok is gazdálkodhatnának széndioxid-kibocsátási kvótájukkal, de az EB-tanulmány külön foglalkozik a kodenzcsíkok problémájával vagy a nitrogénoxidok kibocsátásával kapcsolatos gondokkal is.

Az ACI EUROPE vezérigazgatója azért is véli szükségesnek az önkéntes részvételt a klímaváltozás elleni harcban, mert nem tartja járható útnak, hogy különféle adók bevezetésével az utasokra terheljék a környezetvédelem költségeit. Ez ugyanis csökkenti a keresletet, az utasok számát, végső soron a légitársaságok üzleti eredményességét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Repülésbiztonság az EU célkeresztjében

Az elmúlt hetek légi balesetei arra késztették az Európai Bizottságot, hogy emlékeztessen a közelmúltban hozott uniós repülésbiztonsági irányelvekre, és fontolóra vegye újak bevezetését. Az osztrák Kurier szerint az utóbbi hónapok repülőgép-szerencsétlenségei fényében manapság sokan a megalapozottnál jóval nagyobb félelmekkel szállnak repülőre, jóllehet az utasszállító repülőgépek továbbra is a legbiztonságosabb közlekedési eszköznek számítanak szerte a világon.

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél